hr en
  • change the contrast
  • change the font

Swap party vol.21 @Zelena akcija

Off2024 swap

Zelena akcija vas poziva na posebno izdanje “Swap party-a” koje će se održati u srijedu, 24. travnja, od 16 do 17 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb) u sklopu 11. Okolišnog filmskog festivala.

Službeno otvorenje festivala (OFF) održat će se istog dana u 18 sati u kinu Kinoteka (Kordunska 1) nastupom etno benda Balkalar.

Povodom 11. obljetnice katastrofe u “Rana Plazi”, najveće i najpogubnije nesreće u povijesti tekstilne industrije, u kojoj je smrtno stradalo preko tisuću i sto radnica tekstilne industrije, a preko dvije tisuće je ozlijeđeno, tematizirat ćemo problematiku industrije brze mode. Istovremeno ćemo ponuditi već tradicionalni “swap party” kao jedno od rješenja, a upravo su rješenja glavna tema ovogodišnjeg OFF-a. 

Kako redefinirati naše viđenje mainstream teksilne industrije i pronaći individualne i kolektivne načine putem kojih i dalje možemo uživati u različitim stilovima, ali bez pogubnih utjecaja na ljudska, radnička i ženska prava i okoliš?

Osim na samu razmjenu odjeće, obuće i modnih dodataka, pozivamo vas  da dodatno uronite u problematiku prekomjerne proizvodnje i potrošnje tekstila. Umjesto na potrošnju, potičemo vas na izgradnju osobnog stila služeći se kreativnim rješenjima ponovne uporabe, poput razmjene, kreativne prenamjene ili popravaka.

Što je Swap party?

Swap (eng.) = razmjena ; uzajamno davanje i uzimanje predmeta, dobara ili usluga među društvenim akterima.
Party (eng.) = tulum, zabava; okupljanja čija je svrha međusobno druženje, te zabava i razonoda njenih sudionika._ca.

Swap party je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi razmijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično.

Čemu “Swap party”?

Riješite se navike odlaska u šoping i steknite novu naviku razmjene; podijelite s drugima odjeću koja vam je već dosadila i udomite nove komade u ugodnom i prijateljskom okruženju! Organizacijom događaja razmjene stvari promoviramo vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe i aktivno se suprotstavljamo konzumerizmu i kulturi bacanja.

Kako će to izgledati?

Ponesite sa sobom maksimalno 5 komada čiste i neiznošene proljetne (prijelazne) odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana).
Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.
Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.

Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, zasad ne primamo dječju odjeću i obuću.

7 razloga zašto otići na Swap party:

  • zadovoljite potrebu za šopingom i novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak
  • ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi
  • više od polovice tekstila izrađeno je od fosilnih goriva, odnosno poliestera
  • nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću
  • uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava
  • kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.

Njegujmo kulturu razmjene, a ne konzumerizma i stvaranja otpada! Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

 

___

Festival je financiran sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili AMPEU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.