hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Swap party vol.21 @Zelena akcija

Off2024 swap

Zelena akcija vas poziva na posebno izdanje “Swap party-a” koje će se održati u srijedu, 24. travnja, od 16 do 17 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb) u sklopu 11. Okolišnog filmskog festivala.

Službeno otvorenje festivala (OFF) održat će se istog dana u 18 sati u kinu Kinoteka (Kordunska 1) nastupom etno benda Balkalar.

Povodom 11. obljetnice katastrofe u “Rana Plazi”, najveće i najpogubnije nesreće u povijesti tekstilne industrije, u kojoj je smrtno stradalo preko tisuću i sto radnica tekstilne industrije, a preko dvije tisuće je ozlijeđeno, tematizirat ćemo problematiku industrije brze mode. Istovremeno ćemo ponuditi već tradicionalni “swap party” kao jedno od rješenja, a upravo su rješenja glavna tema ovogodišnjeg OFF-a. 

Kako redefinirati naše viđenje mainstream teksilne industrije i pronaći individualne i kolektivne načine putem kojih i dalje možemo uživati u različitim stilovima, ali bez pogubnih utjecaja na ljudska, radnička i ženska prava i okoliš?

Osim na samu razmjenu odjeće, obuće i modnih dodataka, pozivamo vas  da dodatno uronite u problematiku prekomjerne proizvodnje i potrošnje tekstila. Umjesto na potrošnju, potičemo vas na izgradnju osobnog stila služeći se kreativnim rješenjima ponovne uporabe, poput razmjene, kreativne prenamjene ili popravaka.

Što je Swap party?

Swap (eng.) = razmjena ; uzajamno davanje i uzimanje predmeta, dobara ili usluga među društvenim akterima.
Party (eng.) = tulum, zabava; okupljanja čija je svrha međusobno druženje, te zabava i razonoda njenih sudionika._ca.

Swap party je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi razmijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično.

Čemu “Swap party”?

Riješite se navike odlaska u šoping i steknite novu naviku razmjene; podijelite s drugima odjeću koja vam je već dosadila i udomite nove komade u ugodnom i prijateljskom okruženju! Organizacijom događaja razmjene stvari promoviramo vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe i aktivno se suprotstavljamo konzumerizmu i kulturi bacanja.

Kako će to izgledati?

Ponesite sa sobom maksimalno 5 komada čiste i neiznošene proljetne (prijelazne) odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana).
Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.
Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.

Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, zasad ne primamo dječju odjeću i obuću.

7 razloga zašto otići na Swap party:

  • zadovoljite potrebu za šopingom i novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak
  • ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi
  • više od polovice tekstila izrađeno je od fosilnih goriva, odnosno poliestera
  • nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću
  • uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava
  • kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.

Njegujmo kulturu razmjene, a ne konzumerizma i stvaranja otpada! Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

 

___

Festival je financiran sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili AMPEU. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.