hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

O organizaciji i financiranju

Big dsc 0024

TIJELA ZELENE AKCIJE

Upravni odbor:

  • Dora Sivka (predsjednica), Enes Ćerimagić (potpredsjednik), Marko Košak (potpredsjednik), Marija Mileta, Bernard Ivčić, Željka Leljak Gracin i Daniela Jovanova Ivanković

Skupština

Skupština je najviše tijelo ZA koje čine svi članovi i članice. Na sastanku Skupštine (barem jednom godišnje) vrednuje se prijašnji rad i donose glavne odluke za sljedeću godinu i daljnji rad. Skupština bira članove i članice svih ostalih tijela ZA.

Vijeće

Djeluje kao savjetodavno tijelo Skupštine i Upravnog odbora. Sastoji se od grupe od petnaestak stručnjaka/kinja i znanstvenika/ica koji se sastaju nekoliko puta godišnje i svojim prijedlozima i kritikama potpomažu rad ostalih tijela i programa ZA.

  • Članovi i članice vijeća ZA su:

Nikola Visković, Jagoda Munić, Vladimir Lay, Sanja Bojko, Krešimir Ivaniš, Valerija Pepeonik, Krešmir Žganec, Dražen Šimleša, Dijana Vuletić, Robert Faber, Nikola Biliškov, Irma Popović Dujmović, Mladen Domazet, Bernard Ivčić, Željka Leljak Gracin

  • Počasni članovi i članice vijeća ZA:

prof. Vladimir Lay, prof. Nikola Visković, Jagoda Munić, Bernard Ivčić, Željka Leljak Gracin i Luka Tomac

Nadzorni odbor

Nadzire materijalno i financijsko poslovanje ZA. Sastoji se od tri člana_ice koji su volonteri_ke, a to su Iris Beneš, Sven Janovski i Ivan Novosel. Nadzorni odbor pomaže i u rješavanju mogućih sukoba unutar ZA.

FINANCIRANJE

Zelena akcija na temelju svojih strateških ciljeva osmišljava projekte i programe kojima se prijavljuje na razne natječaje i javne pozive međunarodnih institucija (npr. Europske komisije), stranih donatora i fondacija (npr. veleposlanstva, ministarstva) i domaćih donatora (npr. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, ministarstva, lokalne samouprave). Svaku odobrenu donaciju i ime donatora objavljujemo u našim godišnjim izvještajima te provodimo nezavisnu vanjsku reviziju. 

Zelena akcija je također Centar znanja u području zaštite okoliša, održivog razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Centri znanja za društveni razvoj uključuju organizacije civilnoga društva koje su pokazale kvalitetu i profiliranost svog djelovanja kroz institucionalni, organizacijski i programski razvoj, visoku razinu umreženosti u svom području djelovanja i/ili uključivanja volontera i građana/građanki u svoje djelovanje, stručnost kroz provedena istraživanja te kvalitetne modele prijenosa znanja u Republici Hrvatskoj i kroz međunarodnu razvojnu pomoć. Nacionalna zaklada je postupak odabira organizacija koje zadovoljavaju opisane uvjete provela putem pozivnog natječaja za uspostavu razvoje suradnje u području centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj.

Također, jedan od glavnih organizacijskih ciljeva Zelene akcije je diverzifikacija izvora  financiranja te razvoj sustava prikupljanja donacija od građana i građanki. To bi nam omogućilo više slobode i vremena da se više posvetimo i onim temama zaštite okoliša kojima se trenutno ne stignemo baviti, što bi dodatno osnažilo naš rad. 

Financijska sredstva kojima je Zelena akcija raspolagala ili trenutno raspolaže ugovorena su putem kompetitivnih javnih natječaja ili poziva te se troše isključivo namjenski. Dodatno, svake godine ovlaštena revizorska kuća provodi vanjsku financijsku reviziju rada Zelene akcije, a sve u svrhu transparentnosti jer smo odgovorni, prije svega, građanima i građankama, u čijem interesu djelujemo.

Sve informacije o poslovanju Zelene akcije javno su dostupne na našoj stranici.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.