hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija zakopala vremensku kapsulu

Danas su u 11:00 h aktivisti Zelene akcije održali simboličnu akciju pored zgrade Ministarstva zaštite okoliša obilježavajući završetak klimatskih pregovora u Cancunu. Nažalost u Cancunu još jednom nije postignut pravno obvezujući sporazum o neophodnom smanjenju emisija stakleničkih plinova razvijenih zemalja pa konferenciju unatoč nekim pozitivnim pomacima možemo označiti kao neuspješnu.

Tom neuspjehu je pridonijela i Republika Hrvatska jer je službena pozicija 5 % smanjenja emisija daleko od smanjenja koje je potrebno da se globalna temperatura ne poveća više od 2 C.  No čak je i 5 % smanjenje emisija zapravo povećanje emisija od 6 % ukoliko se Hrvatskoj ne uvaži zahtjev za olakšicama u odnosu na baznu godinu čime se hrvatska delegacija uglavnom i bavila u Cancunu.

Aktivisti Zelene akcije su ovu negativnu ulogu Hrvatske u klimatskim pregovorima u Cancunu željeli za buduće generacije obilježiti na jedinstven način imenujući odgovorne i pohranjujući donju poruku u vremensku kapsulu koja je pored zgrade Ministarstva zakopana za 2050. godinu.

Kontakt:
Toni Vidan, voditelj programa energetike i klimatskih promjena, 098385650

***

PORUKA BUDUĆIM GENERACIJAMA HRVATSKE

Ostavljamo ovu poruku pored zgrade takozvanog "Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva" Vlade Republike Hrvatske, a povodom još jedne neuspješne međunarodne konferencije o klimatskim promjenama održane u Meksiku od 29.11. do 10.12. 2010. godine.

Nadamo se da će vas ova poruka zateći u svijetu sačuvanog okoliša i razumnog odnosa prema planeti, ali sudeći po dosadašnjoj praksi naših političara koji još uvijek nisu došli pameti i počeli smanjivati emisije stakleničkih plinova u skladu sa znanstvenim preporukama, bojimo se da živite u svijetu u kojem su se već desile dramatične klimatske promjene.

Želimo vam poručiti kako je većina građana Hrvatske danas, 2010., svjesna klimatske prijetnje i želi da se nešto poduzme, ali da političari to ignoriraju i dalje nas guraju u sve veću potrošnju fosilnih goriva. Posebno želimo imenovati dvije najodgovornije političarke ovih godina: Jadranku Kosor (Predsjednicu Vlade Republike Hrvatske) i njenu takozvanu ministricu za okoliš Marinu Matulović Dropulić.

Osim što ignoriraju želju građana da se više koriste obnovljivi izvori energije i smanji potrošnja fosilnih goriva, one tu istu brigu građana zloupotrebljavaju i prikupljaju velika novčana sredstva u ime "poticanja korištenja obnovljivih izvora energije" i "poticanja energetske učinkovitosti", a onda ta sredstva, kojima bi se mogla potaknuti velika smanjenja upotrebe fosilnih goriva, ministrica Dropulić preusmjerava sumnjivim građevinskim poduzećima navodno za projekte zaštite okoliša.

Također, smatramo ih najodgovornijima i što je hrvatska delegacija na klimatskoj konferenciji u Meksiku, umjesto da se zalaže da se postigne sporazum u skladu s preporukama znanstvenika, isključivo nastoji da se za Hrvatsku izbore "olakšice" u reduciranju emisija kako bi domaći zagađivači mogli i dalje emitirati što više stakleničkih plinova.

Ne znamo što će u povijesnim zapisima 2050. pisati o klimatskim promjenama no ova vremenska kapsula je naš pokušaj da istaknemo najodgovornije u naše vrijeme. Uz ovu poruku prilažemo i turističke materijale koji opisuju Hrvatsku danas u nadi da će 2050. i dalje biti podjednako lijepa zemlja.

Aktivisti Zelene akcije - udruge građana za zaštitu okoliša, 12.12.2010.

Documents

Prioćenje: Zelena akcija zakopala vremensku kapsulu (12.12.2010.)

PDF 98.5 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.