hr en
  • change the contrast
  • change the font

Upoznajte treću 'pametnu školu' u Tuzlanskom kantonu

Img 8084

Područna škola Omazići funkcionira u sklopu osnovne škole Grivice i smještena je na području općine Banovići. Unutar škole odvija se četvorogodišnja nastava. Nastavu pohađaju 64 učenika, raspoređenih u 4 odjeljenja. Objekt škole izgrađen je 60-ih godina prošlog stoljeća te je zbog svoje starosti predstavljao energetski neučinkovit objekt.

Područna škola Omazići uključena je u projekt "Pametne škole" u kojem je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje termoizolaciju vanjskih zidova i zamjenu sistema grijanja novim i energetski učinkovitim kotlom na biomasu (pelet). Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 14.456,75 eura.

Elvira Jusić - direktorica: „Uvjeti u školi nisu bili na zadovoljavajućoj razini. U zimskom periodu bilo je hladno. Zbog nedostatka radijatora u hodniku škole, imali smo i problema s vlagom. U oblasti energetske učinkovitosti nije bilo inicijativa prije uključenja objekta u projekat "Pametne škole". Veoma smo zadovoljni izvršenim radovima. U mogućnosti sam usporediti radove na centralnoj školi, koja je već obnovljena, i na školi u Omazićima. Naglasila bih kako se proces izvođenja radova odvijao na najprofesionalni i najučinkovitiji mogući način. Ovim putem zahvalila bih se Centru za razvoj i podršku, na organizaciji cijelog procesa. Bili smo uključeni u svaki korak, uvažena je svaka naša sugestija i zaista smo prezadovoljni provedenim radovima“.

U sklopu projekta "Pametne škole", završena je i obuka za energetske menadžere, koju je pohađalo preko 40 zaposlenika javnih institucija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među polaznicima koji su uspješno završili obuku našao se i Mirza Modrić, zaposlenik Osnovne škole Grivice, kojoj priprada i područna škola Omazići.

„Napomenula bih da je našoj ustanovi veoma bitno da imamo energetskog menadžera. S obzirom da imamo centralnu i više područnih škola, činjenica da imamo nekog tko je obučen za praćenje i upravljanje potrošnjom energije pomaže nam da brže uočimo probleme i krenemo ka rješavanju istih. Obzirom na učinkovita provođenja mjera energetske učinkovitosti u  centralnoj školi, uvidjeli smo koliki je značaj energetske učinkovitosti. Obnovom objekta, osim ušteda u potrošnji energije, očekujem povećanje osjećaja ugodnosti za naše učenike i učenice. Imali smo situacije kada su učenici pohađali satove u jaknama, nadam se da nakon obnove to više neće biti slučaj. Također, očekujem i smanjenje broja izostanaka, poboljšanje rezultata i bolju radnu atmosferu za naše zaposlenike i učenike “ – naglasila je ravnateljica.

Projektom "Pametne škole" je predviđeno, između ostalog, i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Područna škola Omazići je treća škola, nakon mješovite srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” u Kladnju i osnovne škole Sapna, u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti.

„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, Zagreb i Brodsko ekološko društvo, Slavonski Brod.

S ravnateljicom škole razgovarao je Adi Tanović (CRP) – projektni asistent na projektu „Pametne škole“.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.