hr en
 • change the contrast
 • change the font

Swap party! vol.14 @Zelena akcija - spremne za plažu!

22.3.2023. 23

Zelena akcija vas poziva na ljetno izdanje “Swap party-a” koji će se održati u srijedu, 28. lipnja, od 17:00 do 19:00 u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1).

Osim ljetne garderobe, ovaj put razmjenjujemo sve što ima veze s plažom; bilo da je riječ o moru, bazenu, rijeci, umjetnim ili prirodnim jezerima - dakle “chill” iliti “fjaka”. Ovo će ujedno biti i zadnji “swap” ove sezone te pauziramo do jeseni. 

VAŽNO: Kako su počele vrućine, ne možemo ni pogledati u vunene veste, kape i slično, tako da je ova srijeda rezervirana za razmjenu ISKLJUČIVO ljetne garderobe. Tople stvari poput vesti, jakni i debelih traperica spremite u ormar i neka pričekaju prvi jesenski “swap” u rujnu.

Prijedlog stvari koje možete ponijeti: 

 • Badići (premali, preveliki, ali nenošeni ili minimalno nošeni)
 • Ručnici za plažu (očuvani)
 • Torbe za plažu
 • Luftići i ostali predmeti na napuhavanje
 • Knjige za plažu
 • Sunčane naočale
 • Šeširi
 • Ljetni topići i tunike za na plažu
 • Japanke i ostale natikače
 • Bazeni na napuhavanje

Imajte na umu da bi sve što donosite trebalo biti u dobrom stanju, dakle vama nepotrebno ili viška, a ne neupotrebljivo. Ovom praksom želimo promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe, aktivno se suprostavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja. Dođite i pronađite nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim stvarima nađite nove vlasnike_ce u ugodnom i prijateljskom okruženju!

Što je Swap party?

Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti.

Kako će to izgledati?

Ponesite sa sobom maksimalno 10 predmeta vezanih uz plažu i iskustvo plaže. Budući da su topli dani već tu, od garderobe ponesite samo ljetne stvari. Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto. Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.

6 razloga zašto otići na Swap party!

 1. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
 2. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
 3. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
 4. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
 5. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
 6. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma! Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu. Vidimo se u srijedu u Zelenoj akciji!

----

Projekt je financiran iz ERASMUS plus programa (Programme Erasmus+ Action Type KA220-ADU - Cooperation partnerships in adult education) pod vodstvom AMPEU. Stajališta izražena u ovom projektu i projektnim aktivnostima isključiva su odgovornost Zelene akcije i projektnih partnera i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.