hr en
  • change the contrast
  • change the font

Sretan Dan planeta Zemlje - vrijeme za djelovanje je sada!

Mint and dark green illustration earth day card

Dan planeta Zemlje (DPZ) obilježava se od 1970. godine kao trenutak proslave okolišnog i klimatskog pokreta te svih malih i velikih pobjeda i pozitivnih pomaka koji su rezultat udruživanja i aktivnosti građana i građanki za zdraviji i pravedniji planet.

Osim proslave, to je i dan kada se trebamo zapitati koliko vremena nam je ostalo kako bi riješili goruće krize kojima trenutno svjedočimo.

Višestruke krize

Najnoviji znanstveni izvještaj Međuvladina panela za klimatske promjene (IPCC) definitivno je dodatni alarm za uzbunu i pitanje kako odgovoriti na jedan od najkompleksnijih problema s kojim smo se kao ljudska vrsta susreli  - klimatsku krizu.

Pored klimatskih promjena i globalnog zagađenja plastikom, prisutan je i trend daljnje devastacije čitavih ekosustava koji doprinose gubitku i krizi bioraznolikosti, a koji već sada dovodi do ozbiljnih nestašica osnovnih resursa za život milijuna ljudi poput hrane i pitke vode.

Pandemija koja je obilježila prošle dvije godine, ali i trenutni rat u Ukrajini, pokazali su da ovisnost o fosilnim gorivima ne samo da doprinosi klimatskim promjenama, nego je i uzrok konflikata i ratova. Postizanje energetske neovisnosti te razvoj zajednica i gradova otpornih na trenutne i buduće krize moguće je jedino hitnim ulaganjima u lokalne obnovljive izvore energije, poput sunca i vjetra, koji su najčišća, ali i najjeftinija opcija.  

Štetni projekti

Najave izgradnje drugog bloka nuklearke Krško, proširenja LNG terminala i ulaganja u novu infrastrukturu na fosilna goriva samo produbljuju ovisnost o fosilnim gorivima i uvozu energije, a predstavljaju i velik financijski teret za građane i građanke.

Energetska tranzicija

Usprkos energetskoj krizi, cijena proizvodnje električne energije iz sunca i vjetra je zadnjih nekoliko mjeseci i dalje nastavila padati što, među ostalim, još jednom pokazuje kako je to naš jedini i pravi put u stvarnu energetsku neovisnost. Ono što ostaje na Vladi RH i HEP-u jest da osim ulaganja u velike elektrane na obnovljive izvore energije (OIE), omoguće i olakšaju građanima prijeko potrebno aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji što bi u nekoliko godina moglo dovesti do solariziacije desetine tisuća krovova. 

To nije moguće ostvariti preko noći, ali upravo zato je ključno već danas imati jasne strateške smjernice koje će nas do kraja ovog desetljeća dovosti do energetike s nultim emisijama, a ne strategije čija je primarna uloga ostaviti vrata otvorena i za nastavak korištenja fosilnih goriva i za poneka ulaganaj u OIE.

Najava zanimljivih događanja

Povodom DPZ-a, organiziramo naš već tradicionalni Okolišni filmski festival koji traje do 23. travnja u Kinu Kinoteka, Dokukinu KIC i Zelenoj akciji. Osim sudjelovanja na besplatnim filmovima i popratnom programu našeg festivala, pozivamo sve da se pridruže i Klimatskom maršu kojeg organizira inicijativa Extinction Rebellion Zagreb, a održava se sutra (23. travnja) s početkom u 14:30 ispred HNK u Zagrebu. 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.