hr en
  • change the contrast
  • change the font

Slovenci namjeravaju produžiti rad Krškog do 2043. godine

Krsko

U Sloveniji je do kraja srpnja javna rasprava o "Nacionalnom energetskom programu Slovenije", a u kojoj mogu i trebaju sudjelovati i hrvatske institucije i građani, na osnovu Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (ESPO)...

Za hrvatsku javnost je najbitniji element programa produljenje radnog vijeka postojećeg reaktora u Nuklearnoj elektrani Krško (NEK) sa 40 na čak 60 godina, čime bi se njegovo gašenje odgodilo sa 2023. na 2043. godinu, te namjera gradnje novog nuklearnog reaktora značajno veće snage (od 1000 do 1600 MW snage) na istoj lokaciji. Očekujemo od Vlade RH da omogući uključivanje hrvatske javnosti u postupak strateške procjene utjecaja na okoliš te da zauzme stav protiv produženja rada postojećeg reaktora te protiv gradnje novog reaktora.

Podsjećamo kako su slovenski planovi za gradnju novog nuklearnog reaktora počeli još 2009. godine tj. prije havarije u Japanu, prije referenduma u Italiji i prije odluka Njemačke i Švicarske o napuštanju nuklearne energije. Stoga je opravdano pretpostaviti kako je planirana gradnja novog nuklearnog reaktora vrlo upitna i služi dijelom kao "balon" kojim se želi umanjiti otpor slovenske i hrvatske javnosti neprihvatljivom produljenju radnog vijeka postojećeg reaktora NE Krško za čak 20 godina.

Od presudne je važnosti da hrvatska javnost i Vlada RH iskoriste svoje pravo da sudjeluju u javnoj raspravi te da odbace prijedloge aktualne slovenske vlade koji će nedvojbeno imati za posljedicu neprihvatljivo povećanje rizika na velikom području Republike Hrvatske te stoga zahtijevamo:

  •  da Vlada RH i nadležno Ministarstvo hitno osiguraju najbolje moguće uvijete da se hrvatski građani i institucije što aktivnije uključe u javnu raspravu o slovenskom energetskom programu
  • da se hrvatske parlamentarne stranke obavezno odrede o prijedlozima slovenske vlade i o zahtjevima Zelene akcije i Zelenog foruma (nacionalne mreže 42 udruge za zaštitu okoliša).

Zelena akcija i Zeleni Forum zahtijevaju od Vlade i Sabora Republike Hrvatske:

  1. obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj,
  2. obustavu tzv. "Hrvatskog energetskog nuklearnog programa",
  3. aktivno zalaganje Vlade RH protiv gradnje novih nuklearnih reaktora u susjedstvu,
  4. odustajanje od najavljenog radnog vijeka Nuklearne elektrane Krško (NEK) sa 40 na čak 60 godina,
  5. temeljito preispitivanje sigurnosti rada nuklearne elektrane Krško i uspostavu trajnih mehanizama nadzora uz sudjelovanje predstavnika dijela struke i javnosti kritične prema korištenju nuklearne energije.

Kontakt:
Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije (098 385 650)

Više o slovenskoj javnoj raspravi i dokumenti na:
http://www.mg.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/energetika/pomembni_dokumenti/nacionalni_energetski_program/

Documents

Priopćenje: Slovenci namjeravaju produžiti rad Krškog do 2043. godine (17.6.2011.)

PDF 121 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.