hr en
  • change the contrast
  • change the font

Protiv bušenja plina i nafte u Dinaridima

Img 20220225 190840

Zelena akcija je u petak, 25. veljače, održala predavanje u Karlovcu na temu klimatskih promjena i bušenja plina i nafte na kopnu. Događanje je organizirano u suradnji s udrugom Eko Pan.

Cilj je prvenstveno bio informirati i educirati lokalnu zajednicu o klimatskoj znanosti, međunarodnim i nacionalnim politikama vezanima uz energetiku i klimatske promjene te utjecaju daljnjeg istraživanja i eksploatacije plina na klimu.

Povod predavanju bile su najave Vlade RH o bušenju plina i nafte u Dinaridima. Naime, nakon drugog javnog nadmetanja provedenog 2019. godine, INA je dobila koncesiju za istražno polje na području Dinarida (naziva Dinaridi 14) površine 2 698 km2, a koje se proteže kroz Karlovačku, Ličko-senjsku i Zadarsku županiju. Ovo je samo jedan od pokazatelja kako Vlada nema prave I ambiciozne klimatske politike.

U svjetlu klimatske krize, a posebno najnovijeg znanstvenog izvještaja objavljenog danas, energetska tranzicija mora se odviti u ovom desetljeću ukoliko želimo izbjeći katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

Važno je imati na umu kako je danas izgrađena plinska infrastruktura dizajnirana za rad narednih nekoliko desetljeća - daleko nakon datuma kada trebamo prestati s potrošnjom plina - i ne može se preko noći zatvoriti. Slično je i s istraživanjem i eksploatacijom plina gdje se koncesije, primjerice u RH, daju na 30 godina. Stoga, treba odmah prestati graditi novu plinsku infrastrukturu te prestati izdavati nove dozvole za istraživanje i eksploataciju plina.

Treba naglasiti kako ovisnost o plinu kao energentu znači i ovisnost o geopolitici, a zamjena jednog dobavnog pravca drugim nikako nije rješenje. S druge strane, korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) omogućuje veću neovisnost i posljedično sigurnost. Danas su OIE postale i ekonomski konkurentne fosilnim gorivima

Drago nam je što su se predavanju odazvali i predstavnici karlovačke gradske i županijske vlasti te što su pokazali interes za ovu vrlo važnu temu.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.