hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Objavljen alarmantan novi znanstveni izvještaj o klimatskim promjenama

45195052162 d9f156162f 4k

IPCC je u novom izvješću izdao dosad najveće upozorenje na ubrzane utjecaje klimatskih promjena!

Naime, danas, pomalo u sjeni rata u Ukrajini, je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj o promjeni klime.   

Neki od glavnih zaključaka izvještaja:

  • već sada svjedočimo promjenama klime koje su znanstvenici predviđali tek na kraju ovog stoljeća;
  • klimatski utjecaji se javljaju brže i pogoršat će se čak i prije nego što se prethodno predviđalo;
  • potrebno je hitno povećanje financiranja i ambicioznija klimatska akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena na globalnoj razini, a posebice u zemljama u razvoju koje već trpe velike posljedice, a najmanje su doprinijele uzrokovanju klimatske krize.

S obzirom na alarmantna upozorenja, Vlada Republike Hrvatske mora puno ambicioznije pristupiti svojim ciljevima za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine. Vlada mora ozbiljnije i hitnije krenuti u planiranje prilagodbe na postojeće i buduće klimatske ekstreme, a pogotovo u sektoru proizvodnje hrane kako bi na vrijeme stvorili što otpornije lokalne zajednice. 

Ovaj je izvještaj produkt jedne od tri radne skupine IPCC-a, a fokusiran je na posljedice klimatskih promjena i potrebe za prilagodbom na iste. Dio je većeg, šestog po redu izvještaja koji bi trebao biti objavljen u rujnu. IPCC je najrelevantnije međunarodno znanstveno tijelo za klimatske promjene. 

Saznajte više u priopćenju mreže Friends of the Earth International.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.