hr en
  • change the contrast
  • change the font

Objavljen alarmantan novi znanstveni izvještaj o klimatskim promjenama

45195052162 d9f156162f 4k

IPCC je u novom izvješću izdao dosad najveće upozorenje na ubrzane utjecaje klimatskih promjena!

Naime, danas, pomalo u sjeni rata u Ukrajini, je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj o promjeni klime.   

Neki od glavnih zaključaka izvještaja:

  • već sada svjedočimo promjenama klime koje su znanstvenici predviđali tek na kraju ovog stoljeća;
  • klimatski utjecaji se javljaju brže i pogoršat će se čak i prije nego što se prethodno predviđalo;
  • potrebno je hitno povećanje financiranja i ambicioznija klimatska akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena na globalnoj razini, a posebice u zemljama u razvoju koje već trpe velike posljedice, a najmanje su doprinijele uzrokovanju klimatske krize.

S obzirom na alarmantna upozorenja, Vlada Republike Hrvatske mora puno ambicioznije pristupiti svojim ciljevima za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine. Vlada mora ozbiljnije i hitnije krenuti u planiranje prilagodbe na postojeće i buduće klimatske ekstreme, a pogotovo u sektoru proizvodnje hrane kako bi na vrijeme stvorili što otpornije lokalne zajednice. 

Ovaj je izvještaj produkt jedne od tri radne skupine IPCC-a, a fokusiran je na posljedice klimatskih promjena i potrebe za prilagodbom na iste. Dio je većeg, šestog po redu izvještaja koji bi trebao biti objavljen u rujnu. IPCC je najrelevantnije međunarodno znanstveno tijelo za klimatske promjene. 

Saznajte više u priopćenju mreže Friends of the Earth International.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.