hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Protiv bušenja plina i nafte u Dinaridima

Img 20220225 190840

Zelena akcija je u petak, 25. veljače, održala predavanje u Karlovcu na temu klimatskih promjena i bušenja plina i nafte na kopnu. Događanje je organizirano u suradnji s udrugom Eko Pan.

Cilj je prvenstveno bio informirati i educirati lokalnu zajednicu o klimatskoj znanosti, međunarodnim i nacionalnim politikama vezanima uz energetiku i klimatske promjene te utjecaju daljnjeg istraživanja i eksploatacije plina na klimu.

Povod predavanju bile su najave Vlade RH o bušenju plina i nafte u Dinaridima. Naime, nakon drugog javnog nadmetanja provedenog 2019. godine, INA je dobila koncesiju za istražno polje na području Dinarida (naziva Dinaridi 14) površine 2 698 km2, a koje se proteže kroz Karlovačku, Ličko-senjsku i Zadarsku županiju. Ovo je samo jedan od pokazatelja kako Vlada nema prave I ambiciozne klimatske politike.

U svjetlu klimatske krize, a posebno najnovijeg znanstvenog izvještaja objavljenog danas, energetska tranzicija mora se odviti u ovom desetljeću ukoliko želimo izbjeći katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

Važno je imati na umu kako je danas izgrađena plinska infrastruktura dizajnirana za rad narednih nekoliko desetljeća - daleko nakon datuma kada trebamo prestati s potrošnjom plina - i ne može se preko noći zatvoriti. Slično je i s istraživanjem i eksploatacijom plina gdje se koncesije, primjerice u RH, daju na 30 godina. Stoga, treba odmah prestati graditi novu plinsku infrastrukturu te prestati izdavati nove dozvole za istraživanje i eksploataciju plina.

Treba naglasiti kako ovisnost o plinu kao energentu znači i ovisnost o geopolitici, a zamjena jednog dobavnog pravca drugim nikako nije rješenje. S druge strane, korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) omogućuje veću neovisnost i posljedično sigurnost. Danas su OIE postale i ekonomski konkurentne fosilnim gorivima

Drago nam je što su se predavanju odazvali i predstavnici karlovačke gradske i županijske vlasti te što su pokazali interes za ovu vrlo važnu temu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.