hr en
  • change the contrast
  • change the font

Poziv na prosvjedni performans: "Vratimo stablo u Masarykovu!"

Masarykova 2

Zelena akcija Vas poziva na prosvjedni performans koji će se održati u utorak, 20. lipnja 2017. godine, u 17.30 sati ispred slastičarnice “Zagreb” (Masarykova 4). Zajedno ćemo vratiti stablo koje je bespravno posječeno prije godinu dana!

Stablo u Masarykovoj posječeno je zbog privatnog interesa!

Krajem lipnja 2016. godine bespravno je posječeno stablo u Masarykovoj ulici za potrebe terase slastičarnice “Zagreb”. Vlasnik slastičarnice nije ishodio dozvolu za sječu stabla. Potvrdili su nam to Komunalno redarstvo i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode (dalje: Zavod).

Treba spomenuti da se je sječa stabla dogodila na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro - Povijesna urbana cjelina Grad Zagreb. Ona je zaštićena temeljem rješenja Ministarstva kulture u Zagrebu i samo  Zavod izdaje dozvolu za sječu na zaštićenom području, a ne Gradski ured pročelnika D. Bilića koji se oglasio dopisom u prosincu prošle godine, u kojem je pisalo kako je izdana dozvola za sječu navedenog stabla. Dakle, Zavod nije izdao dozvolu, a Bilićev Gradski ured nije ni nadležan. Prema tome, nije nam jasno zašto se je uopće oglasio i to još nekoliko mjeseci kasnije.

Dana 2. veljače 2017. Godine posađeno je novo stablo, ali ne na mjestu gdje je trebalo biti zasađeno, već neposredno uz postojeća i na užem dijelu nogostupa. Očito se radi o kompromisnom rješenju i nedvojbenom pogodovanju vlasniku terase.

Budući je rušenjem jednoga od tri stabla u Masarykovoj nanesena direktna šteta javnom prostoru grada, tražimo da se stablo zasadi na istom mjestu, kako i piše u Rješenju Zavoda, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla. Obaveza je nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu koji uopće ne mora biti u suprotnosti s onim privatnim, a ne, kao po tko zna koji put, svojim djelovanjem štititi nečije privatne interese.

Isto tako, postavlja se pitanje je li vlasnik slastičarnice platio kaznu za sječu stabla i tko je platio sadnicu koja nije zasađena na mjestu na kojem je stablo trebalo biti.

Pozovite prijatelje_ice putem Facebook događaja.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.