hr en
  • change the contrast
  • change the font

Podnesena kaznena prijava zbog devastacije Trga žrtava fašizma!

Zelena akcija i Pravo na grad, udruge iz Inicijative „Vratite magnoliju“, su dana 30. svibnja 2018. godine podnijele kaznenu prijavu protiv Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba i Silvija Novaka, pročelnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo nezakonitog pogodovanja te kazneno djelo oštećenja kulturnog dobra, prijavljen je gradonačelnik Milan Bandić, a zbog osnovane sumnje počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, te kaznenog djela oštećenja kulturnog dobra prijavljen je Silvije Novak, pročelnik Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. 

Već više od dva mjeseca članovi i članice inicijative "Vratite magnoliju" upozoravaju na sporne radove na Trgu žrtava fašizma koji se izvode kao prva faza projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti.

"Spomenuti „radovi“ se izvode na temelju projekta Uređenja javnih i zelenih površina oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Temeljem samo tog projekta, bez detaljnog konzervatorskog i/ili restauratorskog elaborata kao i pisanog sporazuma s vlasnicima i korisnicima prostora nikako se nije smjelo krenuti u uklanjanje stepenica koje su  sastavni dio Doma hrvatskih likovnih umjetnika,  zaštićenog kulturnog dobra u vlasništvu Republike Hrvatske", rekla je Iva Marčetić iz Prava na grad.

Osim toga, u tehničkom opisu Glavnog/izvedbenog arhitektonskog projekta ne spominje se uklanjanje stepenica, već se ti radovi navode samo u Troškovniku projekta, i to uklanjanje 37 velikih i 12 malih stepenica.  U Ugovoru kojeg Gradonačelnik potpisuje s  izvođačem radova ponovno se, bez ikakvih stručnih elaborata, u Troškovniku koji je sastavni dio Ugovora,  navodi uklanjanje 204 velike i 12 malih stepenica kao i njihova zamjena kamenom druge vrste. Time je, osim što je nanesena šteta Proračunu Grada Zagreba,  oštećeno kulturno dobro.

"Sve ove nezakonitosti je Inicijativa „Vratite magnoliju“  u nekoliko navrata prijavljivala nadležnim inspekcijama, no budući da u dva mjeseca nismo dobili niti jedan odgovor odlučili smo se i na podizanje kaznene prijave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske“, rekla je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije. "Gradonačelnik Bandić je puno puta pozivao institucije pravne države da rade svoj posao, pa eto, sad to činimo i mi", dodala je Leljak Gracin.

O spornom projektu i samim radovima na Trgu žrtava fašizma su se negativno očitovale praktički sve relevantne stručne udruge: Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Katedra za zaštitu kulturne baštine Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, ULUPUH i Muzeje Ivana Meštrovića, kao i Vijeće Gradske četvrti Donji grad i Odbor za prostorno uređenje pri Gradskoj skupštini.

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Podupiratelji Inicijative: Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani grada Zagreba.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.