hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pametne škole - predstavljamo mlade inovatore

03 fotografije roko lukenda 1 820x490

Predstavljamo mlade inovatore s područja Brodsko-posavske županije, koji sudjeluju u našem projektu "Pametne škole".

Mladi inovator - Josip Boroz

Česti boravci u vikendici i na drugim mjestima koja nisu priključena na distributivnu mrežu električne energije, motivirali su Josipa Boroza da pronađe alternativni izvor električne energije za takve lokacije. Njegova inovacija se temelji na korištenju kinetičke energije vjetra za dobivanje električne energije.

Josipova ideja, koju je prijavio na kamp, bila je da napravi prototip vjetrenjače koja bi električnom energijom mogla napajati objekte koji nisu spojeni na distributivnu mrežu električne energije. Na kamp je donio propeler vjetrenjače koji je već napravio, dok je namjeravao na kampu izraditi i preostale dijelove inovacije te ih spojiti u funkcionalnu cjelinu.

Na kampu je Josip napravio cjelokupan prototip svoje inovacije u skladu s prvobitnom idejom. Osim toga, vjetrenjaču je spojio sa solarnim fotonaponskim sistemom i na taj način značajno povećao njenu funkcionalnost. Kao rezultat rada na kampu, uz pretvaranje energije vjetra u električnu energiju, Josipova vjetrenjača može i sunčevu energiju pretvarati u električnu energiju. Na kampu je Josip u svoju vjetrenjaču ugradio i USB izlaz, čime je omogućio da se ona može koristiti i za punjenje mobitela, laptopa i drugih uređaja.

Mladi inovator - Bruno Dabčević

Bruno Dabčević je osmislio veoma zanimljiv način upotrebe suncobrana. Obzirom da su suncobrani izloženi sunčevoj svjetlosti, Bruno je smislio način na koji bi se uz pomoć suncobrana iskoristila energija koju emitira Sunce. Njegova ideja je bila solarni suncobran, odnosno suncobran koji istovremeno:

  • štiti od sunčeva zračenja,
  • prikuplja sunčevu energiju,
  • u večernjim satima osvjetljava prostor,
  • služi kao izvor električne energije.

Na kampu je Bruno napravio svoj solarni suncobran. Na platno suncobrana postavio je dva solarna fotonaponska panela, koja je spojio s akumulatorom i regulatorom napona postavljenim u postolju suncobrana. Osim što štiti od sunčeva zračenja (npr. postavljen na plaži), ovaj suncobran može puniti mobilne telefone, laptope i druge prenosive uređaje, a može služiti i za osvjetljavanje prostora u večernjim satima. Osim toga, Bruno je na akumulator spojio i inverter napona i tako omogućio da se solarni suncobran može koristiti i za napajanje kućanskih aparata električnom energijom. Tako je dobio suncobran koji električnom energijom može napajati aparat za pravljenje palačinki i slične uređaje koji se mogu koristiti na plaži.

Mladi inovator - Roko Lukenda

Promatrajući tvrtke koje se bave odlaganjem otpada, Roko Lukenda, učenik osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Slavonskog Broda, osmislio je pametnu kantu za prikupljanje smeća. Uočio je da u procesu prikupljanja otpada vozila komunalnih tvrtki na odlagališta često dolaze poluprazna, jer pri polasku na teren ne raspolažu podacima o popunjenosti pojedinačnih kanti za smeće. Roko je došao na ideju kako da proces prikupljanja otpada učini učinkovitijim i smanji troškove goriva komunalnih  vozila te omogući bolju raspodjelu radnih zadataka unutar tvrtke.

Rokova inovacija, pametna solarna kanta za smeće, je uređaj koji komunalnim tvrtkama šalje informacije o lokaciji kante i o stupnju njene popunjenosti otpadom. Njegova zamisao je da se na cijelom području djelovanja neke komunalne tvrtke postave pametne kante za smeće, koje bi obavještavale tvrtku o nivou svoje popunjenosti otpadom. Prikupljene informacije bi se koristile za optimalno raspoređivanje vozila i radnika. Time bi se smanjili troškovi goriva, jer vozila više ne bi poluprazna odlazila na odlagališta, a radnici bi učinkovitije obavljali svoje poslove.

Komunalna vozila su veliki potrošači fosilnih goriva. Potrošnja tih goriva bi se primjenom Rokove inovacije smanjila, a time bi se  smanjila i emisija štetnih plinova u atmosferu. Ova činjenica inovaciju čini ekološki prihvatljivom i poželjnom.

Na kampu je Roko svoju ideju proveo u djelo. Napravio je kantu za smeće u koju je smjestio senzore koji mjere količinu otpada unutar kante te Arduino kontroler koji podatke iz kante obrađuje i šalje korisniku. Na uređaj je pripojio i solarni fotonaponski sustav koji proizvodi električnu energiju potrebnu za rad senzora i Arduino kontrolera.

Ova je aktivnost realizirana u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.