hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pametne škole: Otvorena energetski obnovljena OŠ Sibinjskih žrtava

Svečanost otvaranja „Pametne škole“ u Brodsko – posavskoj županiji, obnovljene i energetski učinkovite Osnovne škole Sibinjskih žrtava, održana je u Sibinju u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. godine.

U proteklom periodu na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. Obnova je obuhvatila novu izolaciju vanjskih zidova zgrade, postavljanjem kamene vune i nove fasade, novu stolariju, nove termo ventile kao i kompletnu krovnu konstrukciju i krov. Ukupna vrijednost obnove škole u Sibinju je 575 tisuća eura. Obnovljenu školu službeno je otvorio Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko – posavske županije zajedno sa Ministrom privrede Vlade Tuzlanskog kantona Osmanom Puškarom.

Gospodin Mirković ukazao je na posvećenost županije energetskoj obnovi, ne samo obrazovnih ustanova nego i drugih javnih zgrada, a gospodin Puškar uz vrijednost investicija naglasio i vrijednost znanja koje ostaje, ali i izvanrednu međudržavnu suradnju i mnoge nove kontakte i buduće suradnje koje su se u ovom projektu započele. Uz ostale izaslanice iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije i predstavnike projektnih partnera, cijeloj su svečanosti prisustvovali nastavnici_e, roditelji i učenici_e, načelnik općine Josip Pavić te brojne osobe iz lokalne zajednice.

Ravnatelj Josip Šišmanović naglasio je da škola sada nije samo lijepa nego i učinkovita te da će se uštede koje se već sad vide na računima moći usmjeriti za druge potrebne stvari. Zahvalio se i županiji BPŽ koja je pokazala razumijevanje i uložila dodatna sredstva koja su nedostajala u izvedbenom projektu. Ispred projekta, koji završava u kolovozu ove godine, medijima se obratio Bernard Ivčić iz Zelene akcije izrazivši zadovoljstvo ne samo investicijskim, nego i svim aktivnostima koje su educirale zaposlene u javnim zgradama, promijenile navike, uštedile energiju te potaknule mlade ljude da promišljaju i stvaraju inovativna tehnička rješenja na polju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.  

Škola je priredila svečanost u kojoj su sudjelovale brojne kulturne sekcije, a nakon priredbe i svečanog otvorenja održan je i okrugli stol. Na njemu su se oko teme utjecaja i potencijala energetske učinkovitosti u javnom sektoru okupili uzvanici i projektni partneri ali i predstavnici učenika, privatnog sektora i županijske razvojne agencije CTR-a.  

Energetska obnova škole realizirana je u okviru provedbe 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekt "Pametne škole" investirao je u energetsku obnovu 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton) Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –BiH – Crna Gora 2014.-2020., a provode ga: vodeći partner Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle s partnerima: Tuzlanski kanton, Brodsko –posavska županija, Zelena akcija i Brodsko ekološko društvo-BED.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.