hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pametne škole: Održan solarni festival u JU Gimnazija Živinice (BiH)

Img 5879

U srijedu, 17. travnja 2019. godine, je u Gimnaziji Živinice (BiH) održan solarni festival uz prisustvo preko 100 ljudi. Na ovom je događaju predstavljena nagrada koju je Gimnazija Živinice osvojila kao pobjednica natjecanja škola u štednji energije promjenom ponašanja, održanog u periodu 01.12.2017 – 31.03.2018. godine pod sloganom „Navike promijeni – školu opremi“.

Na festivalu je predstavljen solarni laboratorij, u čijem su opremanju sudjelovali i učenici_e Gimnazije Živinice, uz pomoć mentora iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle i Zelene akcije. Učenici i učenice su izradili_e sedam eksponata koji kao izvor energije koriste energiju sunca.

U prisustvu predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona (BiH), Brodsko – posavske županije, općine Živinice, nevladinih organizacija, lokalne zajednice i učenika_ca škole, pušten je u pogon i fotonaponski solarni sustav koji će proizvedenom električnom energijom napajati kabinet informatike. Ovom su činu prisustvovali i ministar privrede Tuzlanskog kantona, Osman Puškar, te pročelnica odjela za obrazovanje Brodsko – posavske županije, Anica Vukašinović.

“Očekujem da će nove generacije koje će se upisivati u ovu školu biti još inovativnije, iako smo mi i sada prezadovoljni kada je u pitanju odnos Gimnazije Živinice prema obnovljivim izvorima energije. Na primjer, znali smo učiti zajedno i do devet sati dnevno, umjesto planiranih šest sati”, istaknuo je Ismet Salihović, voditelj Odjela za obnovljive izvore energije u Centru za razvoj i podršku Tuzla, edukator učenika_ca živiničke Gimnazije s kojima je zajednički radio na opremanju solarnog laboratorija.

Uz solarni laboratorij i fotonaponski sustav, na festivalu su predstvaljene i inovacije sudionika_ca kampa mladih inovatora_ica u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE. Posjetioci solarnog festivala imali su priliku vidjeti produkte rada učenika i učenica osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavske županije, koji_e su pobijedili_e na natjecanju inovatora i inovatorica na području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Opremanje solarnog laboratorija, kamp mladih inovatora_ica i natjecanje škola u štednji energije realizirani su u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Projekt sufinancira Vlada Tuzlanskog kantona, a provode: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Fotografije sa solarnog festivala pogledajte OVDJE.

Letak o solarnom laboratoriju i fotonaponskom sustavu za proizvodnju električne energije pogledajte OVDJE.

Brošuru "Kamp mladih inovatora" možete preuzeti: OVDJE.

Documents

Brošura: Kamp mladih inovatora

PDF 1.53 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.