hr en
  • change the contrast
  • change the font

Otvorena nova 'Pametna škola' u Omazićima (BiH)

Img 6665 1160x773

4. prosinca 2018. godine u Omazićima, Banovići (BiH), u prepunoj dvorani škole, svečano je otvorena obnovljena, energetski učinkovita škola čija je obnova realizirana u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“.

Ovime je područna škola u Omazićima, koja priprada JU OŠ Grivice, Banovići, postala je druga „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu, nakon JU MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju. Na objektu škole u proteklom periodu postavljena je termoizolacija na vanjske zidove i na tavan škole te je postavljen novi toplovodni kotao na pelet. Ukupna vrijednost ovih radova je nešto iznad 28.000 KM.

Obnovljenu školu svečano su otvorili ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, predstavnik općine Banovići Adem Mostarlić i ravnateljica JU OŠ Grivice Elvira Jusić.

„Ovo je druga pametna škola, od ukupno šest škola, koje ćemo obnoviti u okviru projekta „Pametne škole“. Moram naglasiti da pored toga što je škola poprimila znatno ljepši izgled, unaprijeđena je i energetska učinkovitost škole, što je zapravo i uvjet projekta“, naglasio je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Zlatan Muratović.

Koliko je obnova škole značajna za učenike, profesore i roditelje, istaknula je ravnateljica škole Elvira Jusić: „Do sada, do obnove, učenici su boravili u prostoru koji nije bio zagrijan, bio je hladan. Sada imamo jednu toplu malu školu, ugodan ambijent za rad i to mnogo doprinosi učenju i napredovanju u školi“.

Školski objekt u Omazićima izgrađen je 50-ih godina prošlog stoljeća, zgrada je bila dotrajala i oronula. Obnovom objekta, osigurani su daleko bolji uvjeti za obrazovanje za 60 učenika i učenica ove škole.

Energetska obnova škole provedena je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Ako se želite bliže upoznati s novom “Pametnom školom” u TK, pogledajte letak.

Na snimci dnevnika RTV TK od 4.12.2018. možete pogledati prilog o svečanosti otvaranja škole u Omazićima (od 19:30 do 23. minute dnevnika).

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.