hr en
  • change the contrast
  • change the font

OŠ Gornja Tuzla - nova 'pametna škola'

Gt 3

Osnovna škola Gornja Tuzla jedna je od najstarijih škola na području Tuzlanskog kantona. Objekt škole izgrađen je 1884. godine. Osim povremenih proširenja zbog potreba nastave, na objektu nije napravljena niti jedna značajna rekonstrukcija. Nastavu pohađa oko 300 učenika i učenica.

Ova osnovna škola jedna je od 7 škola uključenih u projekt "Pametne škole" kojim je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje termoizolaciju vanjskih zidova, izolaciju stropa, zamjenu vanjske stolarije  i zamjenu sistema grijanja novim i energetski učinkovitim kotlom na biomasu (pelet). Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 190.722,74 BAM. Uprava i zaposlenici nisu mogli sakriti zadovoljstvo zbog sudjelovanja u projektu, kao i samim tokom izvođenja radova.

Azra Feukić, ravnateljica škole: “Od samog početka, od pripremne faze za provođenje mjera, primijetili smo profesionalnost zaposlenika CRP-a. Jednostavno obraćali su pažnju na svaki detalj i ništa nisu prepuštali slučaju. Imala sam osjećaj da se prema našem objektu ponašaju kao prema svojoj kući.  Moram pohvaliti i rad nadzora kao i samih izvođača radova. Svaka naša sugestija je uzeta u obzir i obavješteni smo o svakom detalju. U dosadašnjem toku nije bilo ijednog problema i iskreno se nadamo da će tako ostati do samog kraja izvođenja radova na našoj školi. Jednostavno njihova suradnja i profesionalnost je na zavidnoj razini“.

Radovi na školi u Gornjoj Tuzli, koji su trenutno u toku, donijeli su veliku radost kako učenicima tako i ostatku lokalne zajednice. Stjeće se dojam da svi s nestrpljenjem očekuju početak nove školske godine.

„Mislim da neću pretjerati ako kažem da je ovo za nas povijesni trenutak. Dosadašnji način zagrijavanja u objektu, dotrajala stolarija, dovela je do toga da je ložač morao više puta na dan dolaziti tijekom zime da bi održavao temperaturu, a samim time i potrebne uvjete za rad u školi. Očekujemo da ćemo nakon ovog projekta postati suvremena škola u koju će učenici i učenice dolaziti s velikom radošću“, naglasila je ravnateljica.

„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 1.644.127,82 EUR  vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, Zagreb i Brodsko ekološko društvo, Slavonski Brod.

S ravnateljicom škole razgovarao je Adi Tanović (CRP) – projektni asistent na projektu „Pametne škole“.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.