hr en
  • change the contrast
  • change the font

Neka institucije pravne države rade svoj posao

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije su danas ispred DORH-a izveli prosvjednu akciju kojom su komentirali omiljenu poštapalicu brojnih političara i čelnika institucija: "Neka institucije pravne države rade svoj posao". Aktivisti su najavili da će od sada svakom političaru koji izgovori tu izjavu uručiti toaletni papir sa otisnutom izjavom.

Na slučaju Varšavske i na mnogim drugim slučajevima se jasno vidi da institucije pravne države svih ovih godina ne rade svoj posao. Institucije pravne države će biti vjerodostojne u borbi protiv korupcije koju su nedavno započele tek kad se počne raščišćavati situacija u Zagrebu i u ostalim gradovima širom Hrvatske. Sada se institucije fokusiraju na političke mrtvace, a kaznene prijave protiv političara poput Bandića se još uvijek ne rješavaju.

Primjerice naša kaznena prijava protiv Milana Bandića za sklapanje nezakonitog ugovora o financiranju Varšavske niti nakon 9 mjeseci još uvijek nije riješena. Ugovorom s Horvatinčićem je gradonačelnik Bandić obvezao građane Zagreba na plaćanje 12 milijuna kuna za rampu za privatnu garažu kojom se devastira dio pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ugovor ne samo da je štetan za građane, već je i nezakonit jer se poziva na nepostojeće odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu. Nije nam jasno kako je moguće da policija i USKOK u 9 mjeseci ne mogu utvrditi je li ugovor od nekoliko stranica zakonit te postoji li za potpisivanje istog kaznena odgovornost. Očekujemo da DORH i USKOK u najskorijem roku riješe našu kaznenu prijavu na način da podignu optužnicu ili da odbace kaznenu prijavu.

Očekujemo da će se u najskorijem roku razriješiti i ostali slučajevi vezani uz prostorne devastacije širom Hrvatske poput kaznene prijave protiv bivše dubrovačke gradonačelnice Šuice za neovlaštenu prodaju gradskog zemljišta ispod tržišne cijene golf investitorima kao i nelegalna prodaja zemljišta na Marjanu partnerici splitskog gradonačelnika Keruma.

Fotografije akcije mozete preuzeti na ovom linku:
http://boo.mi2.hr/~tom/20110128_DORH/

Documents

Priopćenje povodom akcije "Neka institucije pravne države rade svoj posao" (28.1.2011.)

PDF 109 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.