hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Neka institucije pravne države rade svoj posao

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije su danas ispred DORH-a izveli prosvjednu akciju kojom su komentirali omiljenu poštapalicu brojnih političara i čelnika institucija: "Neka institucije pravne države rade svoj posao". Aktivisti su najavili da će od sada svakom političaru koji izgovori tu izjavu uručiti toaletni papir sa otisnutom izjavom.

Na slučaju Varšavske i na mnogim drugim slučajevima se jasno vidi da institucije pravne države svih ovih godina ne rade svoj posao. Institucije pravne države će biti vjerodostojne u borbi protiv korupcije koju su nedavno započele tek kad se počne raščišćavati situacija u Zagrebu i u ostalim gradovima širom Hrvatske. Sada se institucije fokusiraju na političke mrtvace, a kaznene prijave protiv političara poput Bandića se još uvijek ne rješavaju.

Primjerice naša kaznena prijava protiv Milana Bandića za sklapanje nezakonitog ugovora o financiranju Varšavske niti nakon 9 mjeseci još uvijek nije riješena. Ugovorom s Horvatinčićem je gradonačelnik Bandić obvezao građane Zagreba na plaćanje 12 milijuna kuna za rampu za privatnu garažu kojom se devastira dio pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ugovor ne samo da je štetan za građane, već je i nezakonit jer se poziva na nepostojeće odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu. Nije nam jasno kako je moguće da policija i USKOK u 9 mjeseci ne mogu utvrditi je li ugovor od nekoliko stranica zakonit te postoji li za potpisivanje istog kaznena odgovornost. Očekujemo da DORH i USKOK u najskorijem roku riješe našu kaznenu prijavu na način da podignu optužnicu ili da odbace kaznenu prijavu.

Očekujemo da će se u najskorijem roku razriješiti i ostali slučajevi vezani uz prostorne devastacije širom Hrvatske poput kaznene prijave protiv bivše dubrovačke gradonačelnice Šuice za neovlaštenu prodaju gradskog zemljišta ispod tržišne cijene golf investitorima kao i nelegalna prodaja zemljišta na Marjanu partnerici splitskog gradonačelnika Keruma.

Fotografije akcije mozete preuzeti na ovom linku:
http://boo.mi2.hr/~tom/20110128_DORH/

Dokumenti

Priopćenje povodom akcije "Neka institucije pravne države rade svoj posao" (28.1.2011.)

PDF 109 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.