hr en
  • change the contrast
  • change the font

Bandić opet gura garaže u centar

67071 10151564042315677 412952210 n

Gradonačelnik Bandić želi otvoriti prostor izgradnji novih javnih garaža u najužem gradskom središtu što bi dovelo do još većih prometnih gužvi i onečišćenja zraka.

U četvrtak, 13. rujna, na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba raspravljat će se upravo o tom prijedlogu. Zbog toga su Zelena akcija i Pravo na grad danas zatražili od gradskih zastupnika i zastupnica da usvoje amandman na taj prijedlog kojim će se spriječiti gradonačelnikova namjera.

Iako je naziv sporne točke dnevnog reda Prijedlog zaključka o unapređenju prostornog planiranja prometnog sustava na području Donjeg grada, u sadržaju se uopće ne govori o različitim vrstama prometa, niti o prioritetima za javni prijevoz i biciklistički promet, niti o općim ciljevima unaprjeđenja prostornog planiranja. Umjesto toga, predlaže se izrada  prometne studije i ukidanje Zaključka iz 2010. u kojem se zabranjuje gradnja novih javnih garaža u uskom centru grada . U Prijedlogu zaključka prioritetno se govori samo o jednom malom aspektu sustava – parkiranju i izgradnji javnih garaža, tj. o izradi „prometne studije Donjeg grada s lokacijama moguće izgradnje javnih garaža na području Donjeg grada“.

U središtu Zagreba postoji 11 javnih garaža i nove nisu potrebne jer bi to dovelo do povećanja dolazaka automobila u centar i još većih gužvi. Umjesto toga, potrebno je kvalitetnije organizirati prometni sustav i dati stvarnu prednost i prioritet javnom prijevozu i biciklističkom prometu. To će rezultirati i smanjenom potrebom za korištenje automobila te manjim gužvama u centru. Ova činjenica je davno prepoznata i uvrštena u Generalni urbanistički plan uvođenjem zone zabrane izgradnje javnih garaža koja obuhvaća dio Donjeg i Gornjeg grada. Unutar ove zone moguće je i prihvatljivo raditi garaže isključivo za potrebe stanovnika donjogradskih blokova.

Ovim Prijedlogom zaključka predviđa se i ukidanje Zaključka o unapređenju sustava prostornog planiranja u Gradu Zagrebu (Službeni glasnik Grada Zagreba 5/10). Taj zaključak nikako ne smije biti ukinut. Među ostalim, donošenje ovog dokumenta onemogućilo je nastavak devastacije Donjeg grada po uzoru na otimanje pješačke zone u Varšavskoj ulici za potrebe ulaska u garažu HoTo centra Tomislava Horvatinčića. Također, Zaključkom iz 2010. uvedeno je niz standarda vezanih uz ograničenje gustoće izgrađenosti u Donjem gradu kao i više drugih unaprjeđenja sustava prostornog planiranja. Taj zaključak je Skupština usvojila jednoglasno na cjelodnevnoj tematskoj sjednici o prostornom planiranju, nakon višemjesečne pa i višegodišnje intenzivne rasprave u javnosti o izgradnji centra Cvjetni. Bez stručne i argumentirane rasprave, neprihvatljivo je ovakvo površno i usputno ukidanje ili bilo kakva modifikacija tog Zaključka.

Zbog toga su Zelena akcija i Pravo na grad gradskim zastupnicima poslali dopis sa zahtjevom da uz ovu točku usvoje i amandman s naglaskom na:

  • Cilj ove prometne studije treba biti smanjenje prometnog opterećenja ulica Donjeg grada
  • Prioritet trebaju imati javni prijevoz i biciklistički promet
  • Zadržat će se postojeća zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u centru grada, a nove javne garaže locirat će se izvan navedene zone
  • Neće se ukinuti Zaključak o unapređenju sustava prostornog planiranja u Gradu Zagrebu iz 2010.

Zelena akcija i Pravo na grad od gradskih zastupnika i zastupnica očekuju usvajanje amandmana s ovim sadržajem kako bi se spriječila kontinuirana namjera gradonačelnika Bandića za izgradnjom novih garaža u najužem gradskom središtu.

Documents

Amandman na Prijedlog zaključka o unapređenju prostornog planiranja prometnog sustava na području Donjeg grada

PDF 127 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.