hr en
  • change the contrast
  • change the font

Aktivisti Zelene akcije pokušali Ministarstvu gospodarstva darovati solarni kolektor

Img 5878

Ministarstvo gospodarstva, predlagatelj nove energetske strategije, odbilo primiti solarni kolektor na poklon.

Aktivisti Zelene akcije danas su pokušali pokloniti solarni kolektor Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva u znak prosvjeda na zadnji Prijedlog strategije energetskog razvoja RH koji je Vlada usvojila 19.6., a očekuje se da Hrvatski sabor o njemu odlučuje slijedeći tjedan. Potpuno neočekivano, iz Ministarstva su poručili da ne mogu primiti solarni kolektor na poklon jer "nema nikog od nadležnih u Ministarstvu". Nakon toga su uslijedile konzultacije unutar Ministarstva, a aktivisti Zelene akcije su čekali ispred zgrade očekujući obećani brzi odgovor. Pošto ni u sat vremena nije stigao odgovor, u 12:00  su se aktivisti razišli te odnijeli solarni kolektor koji Ministarstvo "nije moglo primiti".
Ovaj događaj je najbolje pokazao kakvu energetsku politiku vodi Vlada RH te stoga pozivamo zastupnike Hrvatskog sabora da odbace ovakav Prijedlog energetske strategije, a ukoliko se Energetska strategija i usvoji, vjerujemo da se kao i prethodna neće provesti. Isto tako za Energetsku strategiju zahtijevamo Stratešku procjenu utjecaja na okoliš prije odluke o usvajanju.

Osnovne zamjerke iz naših komentara na prvi Prijedlog strategije ostaju i dalje neodgovorene:

  • projekcije buduće energetske potrošnje su pretjerane i guraju nas u energetsku rastrošnost i ovisnost,
  • cilj od 20% učešća obnovljivih izvora u energetskoj potrošnji, što bi bilo u skladu s novim zakonskim obvezama Europske unije, relativizira se uključivanjem velikih hidroelektrana među obnovljive, što je korak unazad u odnosu na prvi prijedlog Strategije i u suprotnosti sa Direktivom EU,
  • strategija otvara vrata gradnji nuklearne elektrane, odlagališta radioaktivnog otpada, dvije termoelektrane na ugljen i provedbi projekta Družba Adria - projektima koje je javnost jasno odbacila i koji su u suprotnosti s važećim zakonskim i planskim dokumentima.

Samo neinformirana Vlada može usvojiti ovakav prijedlog Strategije. Stoga smo Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva pokušali pokloniti solarni kolektor koji smo izradili prošli tjedan na radionici samogradnje solarnih kolektora kako bi ih još jednom podsjetili na rješenja koja im stoje pred nosom. Razvoj obnovljivih izvora energije je u Hrvatskoj isključivo stvar političke volje, stoga zahtijevamo od Ministarstva gospodarstva da započne program instaliranja solarnih sustava na sve javne zgrade u Hrvatskoj, a među njima i na zgradu Ministarstva.

Documents

 Preuzmite slike u visokoj rezoluciji 

PDF 10.3 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.