hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Vlada usvojila Plan gospodarenja otpadom koji ide na ruku spalioničarskom lobiju

Dizajn bez naslova  2

Novi petogodišnji Plan gospodarenja otpadom, kojeg je Vlada RH jučer usvojila, neće potaknuti potrebne pomake u smanjenju nastanka otpada i povećanju ponovne uporabe, već nastaviti poticati gradnju štetnih regionalnih centra i spaljivanje otpada.

Zbog takvog je pristupa Hrvatska među najgorim zemljama u gospodarenju otpadom u EU. Umjesto da nauči na greškama, očigledno pod utjecajem spalioničarskih lobija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uporno nastavlja po starom i daje vjetar u leđa zagađivačkoj industriji. 

Iako su se brojne organizacije civilnog društva, gradovi i komunalna poduzeća usprotivili pojedinim dijelovima prijedloga Plana u sklopu javne rasprave u ožujku, Ministarstvo je komentare ignoriralo i Plan uputilo na usvajanje, bez objave izvješća s rasprave. Ministarstvo ignorira i opetovana upozorenja Europske komisije koja pristižu godinama, a posljednje je stiglo početkom lipnja.

Jasno je da će ovakvim Planom profitirati gradovi i općine koji godinama ne rade ništa po pitanju smanjenja odlaganja otpada jer samo čekaju izgradnju regionalnih centara za otpad. Oni su se na primjerima Marišćine i Kaštijuna pokazali izuzetno okolišno i zdravstveno štetnima i ekonomski neisplativima. Ista je sudbina vrlo izgledna s novih osam planiranih centara. S druge strane, slijedi pet godina u kojima će progresivni gradovi i općine opet dobivati mizerna financijska sredstva za izgradnju lokalne infrastrukture kojom bi se problemi s otpadom brzo i efikasno riješili, što je dokazano u Prelogu i na Krku. Na ovu činjenicu su predstavnici gradova i komunalnih poduzeća upozorili i prošlog tjedna na okruglom stolu u Zagrebu kojeg je organizirala mreža JEDRO.

Ministarstvo ne odustaje od zastarjelog koncepta kojeg forsira od 2005. godine, iako analizama nije dokazana opravdanost izgradnje regionalnih centara i prevoženja otpada stotinama kilometara kako bi se pripremio za spaljivanje. 

Organizacije civilnog društva prisiljene su na sudske sporove i kaznene prijave zbog neusklađenosti s EU direktivama, neadekvatnih studija utjecaja na okoliš i nepoštivanja zakonskih načela te će nastaviti koristiti pravne mehanizme kako bi osporile štetne odredbe novog Plana.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.