hr en
  • change the contrast
  • change the font

Vlada usvojila Plan gospodarenja otpadom koji ide na ruku spalioničarskom lobiju

Dizajn bez naslova  2

Novi petogodišnji Plan gospodarenja otpadom, kojeg je Vlada RH jučer usvojila, neće potaknuti potrebne pomake u smanjenju nastanka otpada i povećanju ponovne uporabe, već nastaviti poticati gradnju štetnih regionalnih centra i spaljivanje otpada.

Zbog takvog je pristupa Hrvatska među najgorim zemljama u gospodarenju otpadom u EU. Umjesto da nauči na greškama, očigledno pod utjecajem spalioničarskih lobija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uporno nastavlja po starom i daje vjetar u leđa zagađivačkoj industriji. 

Iako su se brojne organizacije civilnog društva, gradovi i komunalna poduzeća usprotivili pojedinim dijelovima prijedloga Plana u sklopu javne rasprave u ožujku, Ministarstvo je komentare ignoriralo i Plan uputilo na usvajanje, bez objave izvješća s rasprave. Ministarstvo ignorira i opetovana upozorenja Europske komisije koja pristižu godinama, a posljednje je stiglo početkom lipnja.

Jasno je da će ovakvim Planom profitirati gradovi i općine koji godinama ne rade ništa po pitanju smanjenja odlaganja otpada jer samo čekaju izgradnju regionalnih centara za otpad. Oni su se na primjerima Marišćine i Kaštijuna pokazali izuzetno okolišno i zdravstveno štetnima i ekonomski neisplativima. Ista je sudbina vrlo izgledna s novih osam planiranih centara. S druge strane, slijedi pet godina u kojima će progresivni gradovi i općine opet dobivati mizerna financijska sredstva za izgradnju lokalne infrastrukture kojom bi se problemi s otpadom brzo i efikasno riješili, što je dokazano u Prelogu i na Krku. Na ovu činjenicu su predstavnici gradova i komunalnih poduzeća upozorili i prošlog tjedna na okruglom stolu u Zagrebu kojeg je organizirala mreža JEDRO.

Ministarstvo ne odustaje od zastarjelog koncepta kojeg forsira od 2005. godine, iako analizama nije dokazana opravdanost izgradnje regionalnih centara i prevoženja otpada stotinama kilometara kako bi se pripremio za spaljivanje. 

Organizacije civilnog društva prisiljene su na sudske sporove i kaznene prijave zbog neusklađenosti s EU direktivama, neadekvatnih studija utjecaja na okoliš i nepoštivanja zakonskih načela te će nastaviti koristiti pravne mehanizme kako bi osporile štetne odredbe novog Plana.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.