hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Još jedno upozorenje Hrvatskoj za loše gospodarenje otpadom

Web otpad

Europska komisija je 8. lipnja objavila je izvještaj u kojem je upozorila Hrvatsku da je u riziku od neispunjenja ciljeva ponovne uporabe i recikliranja otpada do 2025. godine. To znači da nam prijete visoki financijski penali, na što Zelena akcija već dugo ukazuje.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja stoga mora pružiti više financijske i stručne podrške u izgradnji potrebne infrastrukture, a neodgovorni gradovi i općine unaprijediti sustave prevencije nastanka i gospodarenja otpadom. Cijeli izvještaj pronađite na OVDJE.

Među mjerama, koje Komisija smatra potrebnima da Hrvatska poboljša rezultate u gospodarenju otpadom, izdvojene su:

  1. pružiti potporu za pripremu za ponovnu uporabu komunalnog otpada i sustave za ponovnu uporabu ambalaže
  2. uvesti ograničenja zbrinjavanja na odlagalištima za sav otpad prikladan za recikliranje i uvesti poreze na zbrinjavanje na odlagalištima
  3. poboljšati kvalitetu podataka o nastalom ambalažnom otpadu
  4. dodatno razviti infrastrukturu za obradu otpada na višoj razini u hijerarhiji otpada (primjerice, povećati kapacitet za obradu biootpada i podupirati kompostiranje u kućanstvima).

Dakle, jasno je da je potrebno puno više ulaganja u prioritetno smanjenje nastanka i ponovnu uporabu otpada, a ne, kao što to radi Ministarstvo, poticati ulaganja u spaljivanje u spalionicama, termoelektranama, cementarama i drugim postrojenjima, što stvara nove probleme i koči poboljšanje rezultata.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.