hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Uskoro ponovno kreće Eko-seminar!

Jes 2015 zelena akcija

Već tradicionalni jesenski Eko-seminar ponovno kreće 10.11. u standardnom formatu: predavanja utorkom i četvrtkom u 19h u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1. Sva predavanja su, kao i uvijek do sad, besplatna!

Jesenski eko-seminar jedna je od najstarijih edukativnih aktivnosti koju Zelena akcija provodi. Svake godine, nova generacija polaznika i polaznica dobije osnovno znanje i informacije za razumijevanje tematike okoliša i održivosti. Seminar se sastoji od serije predavanja te nije obavezan dolazak na sva predavanja, već se svako može odslušati i samostalno.

Eko-seminar završava Vikend radionicom na kojoj će najredovitiji i najmotiviraniji polaznici i polaznice moći analizirati probleme te naučiti kako raditi akciju i kampanju.

Predavanja su besplatna i otvorena za sve, bez potrebe prethodne najave.
Sva predavanja počinju u 19:00 sati i održavaju se u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, u dvorišnoj zgradi!

Poveznica na Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/1081330755245424/

PROGRAM:

10.11. utorak
Bernard Ivčić - Uvod u eko-aktivizam

Što je eko-aktivizam? Kada i gdje je nastao? Što ja kao pojedinac mogu promijeniti? Odgovore na ta, a i ostala pitanja vezana uz povijest ekološkog pokreta u Hrvatskoj i svijetu, možete dobiti na ovom predavanju.

12.11. četvrtak
Enes Ćerimagić - Pravo okoliša

Iskustva iz ekoloških kampanja koje je provodila Zelena akcija pokazuju da pravni instrumenti često mogu biti od presudnog značaja u borbi protiv različitih štetnih projekata. Na ovom predavanju saznat ćete što je to pravo okoliša, kako se ova relativno mlada grana prava razvijala u svijetu te koji su specifični problemi prava okoliša u Hrvatskoj. Upoznat ćete se i s pravima koja ekološkim aktivistima jamče međunarodni pravni dokumenti, kao i mogućim pravnim posljedicama po aktiviste koji sudjeluju u različitim oblicima direktnih akcija.

17.11. utorak
Luka Tomac - Klimatske promjene i društveni pokreti
Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas suočava. Na predavanju dat će se pregled najnovijih znanstvenih činjenica koje ukazuju na to da se klimatske promjene doista događaju i da je njihov uzrok čovjekova djelatnost. Više vremena posvetit će se očekivanim posljedicama klimatskih promjena, političkim procesima vezanim uz klimu na razini EU te UN-ovim klimatskim pregovorima koji se vode u posljednjih dvadesetak godina. Bitan faktor borbe protiv klimatskih promjena su i razni klimatski pokreti koji su nastali u zadnjih nekoliko desetljeća i koju vrlo aktivno sudjeluju u raznim globalnim klimatskim pregovorima, pokušavajući spriječiti da privatni interesi država ugroze planove zaustavljanja daljnjih promjena. Na predavanju dat će se i pregled njihove uloge i povijesti.

19.11. četvrtak
Marko Košak - Otpad u Hrvatskoj - gomilanje smeća ili zero waste?
Neredovito pražnjenje kontejnera, smeće po ulicama, nedostatak i nedostupnost spremnika za odvajanje, visoki mjesečni računi, neuređena odlagališta blizu naselja, krcata reciklažna dvorišta - samo su neki od problema s kojima ste se sigurno više puta sreli. Nazire li se takvom sustavu kraj ili će otpadna mafija i dalje zarađivati velik novac na štetu građana i okoliša? Kako u kratkom roku po zero waste principima (reduce, reuse, recycle) uspostaviti sustav prilagođen građanima? Koji su domaći i strani primjeri dobre prakse?  - odgovore na ta, ali i brojna druga pitanja možete dobiti na ovom predavanju. 

24.11. utorak
Jagoda Munić - Zaštita prirode i prirodnih resursa

Prirodni resursi u Hrvatskoj u posljednje su vrijeme sve ugroženiji planovima velikih nekretninskih i energetskih projekata koji se javnosti predstavljaju kao razvojne investicije i generatori novih radnih mjesta, a zapravo su motivirani brzom zaradom za investitore i njihove političke pokrovitelje. Ovo predavanje daje osvrt na globalne probleme zaštite prirode i bioraznolikosti, metode i trendove zaštite prirode u svijetu, stanje prirodnih resursa u Hrvatskoj i prijetnje kojima su izloženi, kao i na kampanje pokretane s ciljem njihove zaštite i održivog korištenja.

26.11. četvrtak
Toni Vidan - Održiva energetika i obnovljivi izvori energije

Kakav je utjecaj energetskog sektora na okoliš? Što su to obnovljivi izvori energije? Kakav je bio njihov razvoj u proteklih tridesetak godina i mogu li oni biti odgovor na problem klimatskih promjena? Kakve su mogućnosti, a kakvo je sadašnje stanje s obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj? Što su to energetske zadruge? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete odgovor dobiti na predavanju o održivoj energetici i obnovljivim izvorima energije.

1.12. utorak
Tomislav Tomašević (Institut za političku ekologiju) - Ekologija, politika, ideologija

Kako to da se velika većina građana načelno zalaže za zaštitu okoliša, a sve više nam prijeti potpuni ekološki kolaps? Koji su to globalni strukturni ekonomski i društveni problemi koji generiraju devastaciju okoliša? Kako se različite političke ideologije odnose spram zaštite okoliša i održivosti? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti ovo predavanje. Osim toga, na predavanju bit će predstavljeni i različiti prijedlozi reforme globalnog ekonomskog i političkog sustava koji bi trebali voditi ka većoj ekološkoj održivosti i društvenoj pravednosti.

3.12. četvrtak
Bruno Motik (ZMAG) - Što je permakultura?

Otkriće poljoprivrede i korištenje fosilnih goriva omogućili su čovječanstvu veliki razvoj i napredak, no taj napredak ima i svoj negativan utjecaj koji je sve više očit. Resurse potrebne za život trošimo na neodrživ način i pitanje je kako će generacije koje dolaze iza nas uspijevati zadovoljiti svoje potrebe. Suočeni smo s dva velika problema za koja za sad nemamo rješenja, a to su: klimatske promjene i jednostavna činjenica da je naš planet ograničen. Permakultura je sustav praktičnog oblikovanja održivog životnog prostora koji oponaša prirodne procese, a temelji se na integriranom tradicijskom i suvremenom znanju i vještinama. Ima li permakultura potencijal rješavanja problema s kojima smo suočeni?

5. i 6.12. subota i nedjelja
Vikend radionica

Na vikend radionici najmotiviraniji i najredovitiji polaznici i polaznice Eko-seminara naučit će razvijati kampanje i akcije koje se bave nekim od aktualnih problema zaštite okoliša.
NAPOMENA: potencijalne polaznice i polaznici radionice bit će kontaktirani tjedan dana prije radionice.

Dodatne informacije: Sven Janovski, sven@zelena-akcija.hr, 099 83 76 805

---------------------------
Jesenski Eko-seminar održava se u sklopu programa “Centri znanja za društveni razvoj” koji se realizira uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te u sklopu projekta "School of Sustainability".

Zelena akcija/ FOE Croatia gratefully acknowledges financial assistance from the European Union. The contents of this event and the event materials are the sole responsibility of Zelena akcija/ FOE Croatia and cannot be regarded as reflecting the position of the European Union. The European Union cannot be held responsible for any use which may be made of the information provided at this event on in the event materials.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.