hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavljanje "10 mjera za uspostavu održivog prometa Grada Zagreba"

UNEP (UN-ova agencija za zaštitu okoliša) i Europska agencija za okoliš su prošle godine pokrenuli projekt "Promoviranje održive proizvodnje i potrošnje u Jugoistočnoj i Istočnoj Europi, centralnoj Aziji i državama Kavkaza" s naglaskom na temama kao što su hrana, transport, izgradnja kuća i stanova te postupanje s otpadom. U Hrvatskoj je projekt bio usmjeren isključivo na transport, a nacionalni ured UNEP-a za partnera je odabrao Zelenu akciju.

UNEP-ova studija za promet Zagreba

Cilj projekta je identificirati stanje, tekuće promjene te buduće trendove razvitka prometa, njegov utjecaj na okoliš, odnos prema prostornom planiranju, kao i postojeće i buduće inicijative koje promoviraju održivi razvoj transporta.

Zelena akcija izradila je opsežnu studiju u kojoj su detaljno analizirani svi vidovi javnog gradskog prijevoza putnika u Zagrebu, individualni motorni promet, biciklistički promet i općenito gradska prometna politika te predložila cijeli niz mjera za poboljšanje funkcioniranja prometa u Zagrebu.

Jedan od rezultata te studije je prijedlog .

Za razliku od gradske vlasti, koja obećava «rješenje svih prometnih problema grada» investiranjem 1,2 milijarde eura u nepotrebne prometne objekte, mi smo svijesni da je samo kroz konzistentan sustav najrazličitijih mjera moguće postići sinergijski učinak i ostvariti unapređenje prometa u gradu. To se prvenstveno odnosi na unapređenje javnog gradskog i prigradskog prijevoza putnika, biciklističkog prometa, dogradnju ulične mreže, prometne signalizacije i regulacije, uvođenje jeftinije taksi službe te mjere prostorne politike i drugih mjera koje su preduvjet održivog gradskog prometnog sustava.

Osim mjera sažeto su predstavljene i glavne prepreke za realizaciju održivog prometnog sustava Grada Zagreba.

Također izdvajamo nekoliko prioritetnih aktivnosti koje bi gradska uprava trebala provesti, a za koje smatramo da bi doprinjele održivosti gradskog prometnog sustava.

Dokumenti

10 mjera za uspostavu održivog prometa Grada Zagreba

PDF 95.3 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.