hr en
  • change the contrast
  • change the font

Predstavljanje "10 mjera za uspostavu održivog prometa Grada Zagreba"

UNEP (UN-ova agencija za zaštitu okoliša) i Europska agencija za okoliš su prošle godine pokrenuli projekt "Promoviranje održive proizvodnje i potrošnje u Jugoistočnoj i Istočnoj Europi, centralnoj Aziji i državama Kavkaza" s naglaskom na temama kao što su hrana, transport, izgradnja kuća i stanova te postupanje s otpadom. U Hrvatskoj je projekt bio usmjeren isključivo na transport, a nacionalni ured UNEP-a za partnera je odabrao Zelenu akciju.

UNEP-ova studija za promet Zagreba

Cilj projekta je identificirati stanje, tekuće promjene te buduće trendove razvitka prometa, njegov utjecaj na okoliš, odnos prema prostornom planiranju, kao i postojeće i buduće inicijative koje promoviraju održivi razvoj transporta.

Zelena akcija izradila je opsežnu studiju u kojoj su detaljno analizirani svi vidovi javnog gradskog prijevoza putnika u Zagrebu, individualni motorni promet, biciklistički promet i općenito gradska prometna politika te predložila cijeli niz mjera za poboljšanje funkcioniranja prometa u Zagrebu.

Jedan od rezultata te studije je prijedlog .

Za razliku od gradske vlasti, koja obećava «rješenje svih prometnih problema grada» investiranjem 1,2 milijarde eura u nepotrebne prometne objekte, mi smo svijesni da je samo kroz konzistentan sustav najrazličitijih mjera moguće postići sinergijski učinak i ostvariti unapređenje prometa u gradu. To se prvenstveno odnosi na unapređenje javnog gradskog i prigradskog prijevoza putnika, biciklističkog prometa, dogradnju ulične mreže, prometne signalizacije i regulacije, uvođenje jeftinije taksi službe te mjere prostorne politike i drugih mjera koje su preduvjet održivog gradskog prometnog sustava.

Osim mjera sažeto su predstavljene i glavne prepreke za realizaciju održivog prometnog sustava Grada Zagreba.

Također izdvajamo nekoliko prioritetnih aktivnosti koje bi gradska uprava trebala provesti, a za koje smatramo da bi doprinjele održivosti gradskog prometnog sustava.

Documents

10 mjera za uspostavu održivog prometa Grada Zagreba

PDF 95.3 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.