hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predavanje u Osijeku: Štetnost bušenja plina i nafte u doba klimatske krize

Gas gba5eb1030 1920

Pozivamo sve zainteresirane na javno predavanje pod nazivom „Štetnost bušenja plina i nafte u doba klimatske krize“ u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Zelene akcije i Zelene pravne klinike Pravnog fakulteta u Osijeku. Predavanje će se održati u Dvorani 2 Pravnog fakulteta u Osijeku, Ulica Stjepana Radića 13, u petak 11. veljače s početkom u 12h.

Osim što se hvali neambicioznim klimatskim politikama, Vlada Republike Hrvatske je od 2015. godine provela tri javna nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnu. Nakon drugog javnog nadmetanja 2019. godine, INA je dobila koncesije za dva istraživačka polja od kojih se jedno (Drava-03), površine 2545 km2, proteže na području Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Seizmičko snimanje podzemlja, najveće ikada u Hrvatskoj, odvijalo se i tokom pandemije Covida-19. Istovremeno, znanstvena zajednica nam jasno poručuje da ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene, to moramo napraviti u ovom desetljeću na način da prestanemo koristiti fosilna goriva.

Koji su uzročnici i posljedice klimatskih promjena? Što kaže znanost o klimatskim promjenama? Jesu li globalne i nacionalne politike za ublažavanje klimatske krize dovoljno ambiciozne? Zašto plin nije rješenje, nego problem za produbljenje klimatske krize? Koje su dugotrajne štetne posljedice eksploatacije plina i nafte na klimu i okoliš? Što je potrebno napraviti kako bi se izbjegle nepovratne posljedice? Odgovore na ova pitanja saznajte na predavanju.

Molimo vas da dolazak potvrdite ispunjavanjem prijavnog obrasca do četvrtka, 10. veljače, u 15:00 budući da je broj sudionika_ca ograničen.

Za sudjelovanje, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, potrebno je predočiti važeću EU COVID potvrdu.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.