hr en
  • change the contrast
  • change the font

Predavanje u Osijeku: Štetnost bušenja plina i nafte u doba klimatske krize

Gas gba5eb1030 1920

Pozivamo sve zainteresirane na javno predavanje pod nazivom „Štetnost bušenja plina i nafte u doba klimatske krize“ u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Zelene akcije i Zelene pravne klinike Pravnog fakulteta u Osijeku. Predavanje će se održati u Dvorani 2 Pravnog fakulteta u Osijeku, Ulica Stjepana Radića 13, u petak 11. veljače s početkom u 12h.

Osim što se hvali neambicioznim klimatskim politikama, Vlada Republike Hrvatske je od 2015. godine provela tri javna nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnu. Nakon drugog javnog nadmetanja 2019. godine, INA je dobila koncesije za dva istraživačka polja od kojih se jedno (Drava-03), površine 2545 km2, proteže na području Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Seizmičko snimanje podzemlja, najveće ikada u Hrvatskoj, odvijalo se i tokom pandemije Covida-19. Istovremeno, znanstvena zajednica nam jasno poručuje da ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene, to moramo napraviti u ovom desetljeću na način da prestanemo koristiti fosilna goriva.

Koji su uzročnici i posljedice klimatskih promjena? Što kaže znanost o klimatskim promjenama? Jesu li globalne i nacionalne politike za ublažavanje klimatske krize dovoljno ambiciozne? Zašto plin nije rješenje, nego problem za produbljenje klimatske krize? Koje su dugotrajne štetne posljedice eksploatacije plina i nafte na klimu i okoliš? Što je potrebno napraviti kako bi se izbjegle nepovratne posljedice? Odgovore na ova pitanja saznajte na predavanju.

Molimo vas da dolazak potvrdite ispunjavanjem prijavnog obrasca do četvrtka, 10. veljače, u 15:00 budući da je broj sudionika_ca ograničen.

Za sudjelovanje, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, potrebno je predočiti važeću EU COVID potvrdu.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.