hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija tuži Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zbog HES Kosinj!

Kosinj

Zelena akcija je u utorak, 26. lipnja, podnijela tužbu Upravnom sudu u Rijeci protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim je zahvat HES Kosinj ocijenilo prihvatljivim za okoliš.

U svojoj tužbi, Zelena akcija dokazuje kako u postupku procjene utjecaja na okoliš za HES Kosinj nisu bili ispunjeni zakonom propisani uvjeti za zaštitu okoliša. „Taj je zahvat bilo potrebno ocijeniti neprihvatljivim za okoliš s obzirom na manjkavosti studije o utjecaju na okoliš te određene propuste i greške u proceduri”, izjavila je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije.  

Podsjećamo, riječ je o starom HEP-ovom projektu koji je zamišljen još prije više od 40 godina, a kojim je predviđena izgradnja hidroelektrane (HE) Kosinj i pripadajućeg akumulacijskog jezera na rijeci Lici (uz već postojeću HE Sklope i akumulaciju Kruščica). S okolišnog aspekta, možda je najupitnija izgradnja preko 6 km (!) dugačke injekcijske zavjese. To pretpostavlja upumpavanje preko 75.000 tona cementa u osjetljive podzemne ekosustave kako bi se osigurala vododrživost akumulacije u ovom poroznom, krškom terenu.

Uz činjenicu da je projekt planiran na prirodno vrijednom području koje se djelomično preklapa i s ekološkom mrežom NATURA 2000, najveći će utjecaj imati na stanovnike Kosinjske doline i okolnih područja. Naime, izgradnjom akumulacijskog jezera površine 1155 ha u potpunosti će biti potopljena naselja Gornji Kosinj i Mlakva, a njihovo stanovništvo raseljeno.

Na te i brojne druge nedostatke studije utjecaja na okoliš, Zelena akcija je upozoravala i tijekom javne rasprave. U obrazloženju rješenja o prihvatljivosti zahvata navodi se kako su neki od komentara usvojeni. Međutim, pošto javnosti nije omogućen uvid u te izmjene, ne može se procijeniti u kojoj su mjeri te primjedbe zaista adekvatno usvojene. „Smatramo kako to dovodi u pitanje svrhu javne rasprave, kao i samog postupka procjene utjecaja na okoliš. Na taj se način stvara dojam da se radi o pukim formalnostima kako bi se ispoštovala zakonska obveza i progurali projekti za koje je unaprijed odlučeno da moraju proći”, rekla je Leljak Gracin.

Nadalje, u studiji se na više mjesta jasno navodi neodvojiva povezanost sustava HES Kosinj s planovima za izgradnju hidroelektrane Senj 2. Oba ta zahvata u okoliš dio su istog hidroenergetskog sustava (HES) Senj, no usprkos toj činjenici, postupak procjene utjecaja na okoliš proveden je zasebno za HES Kosinj, a zasebno za HE Senj 2. Točnije, jedan zahvat u okoliš, rascjepkan je na 2 manja zahvata umjesto da se radila studija utjecaja na okoliš za cjelokupni zahvat.
 

„Prema tumačenjima Direktive o procjeni utjecaja zahvata na okoliš, zabranjeno je jedan zahvat dijeliti na više manjih kako bi se na obmanjujući način smanjio njihov ukupni utjecaj na okoliš. Procjenu utjecaja na okoliš potrebno je napraviti za cjelokupni zahvat“, komentirala je Leljak Gracin.

Osim toga, u studiji nisu adekvatno obrađene različite varijante zahvata u okoliš. To znači da nije obrađena nulta varijanta, odnosno varijanta u kojoj se objekt ne gradi, kao niti alternativni načini proizvodnje električne energije, alternativne lokacije za smještaj hidroelektrane ili mogućnost smanjenja potrošnje električne energije putem mjera energetske učinkovitosti.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.