hr en
  • change the contrast
  • change the font

Započinje trogodišnji projekt 'METAR do bolje klime'

B

U četvrtak, 29. listopada 2020. godine, počela je provedba projekta „METAR do bolje klime" (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj).

Projekt je izabran u sklopu poziva Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Posredničko tijelo razine 1 za ovaj poziv je Ured za udruge Vlade RH, a Posredničko tijelo razine 2 je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Ukupna vrijednost projekta je 3.599.995,32 kune, a provodit će se tijekom tri godine.

Nositelj projekta je Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a u provedbi će mu se kao partneri pridružiti Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“, Brodsko ekološko društvo-BED, Udruga Zelena Istra, Forum za slobodu odgoja, Institut za političku ekologiju, Terra Hub, Zelena akcija, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Grad Zagreb.

Radeći na projektu „METAR do bolje klime“, partneri će kroz inovativne metode i znanstvena istraživanja pokušati pronaći rješenja za suzbijanje najvećeg globalnog problema današnjice, klimatske krize, vodeći pritom brigu o energetski siromašnim građanima na koje će klimatske promjene ostaviti još veće posljedice, a mjere adaptacije bit će za njih teško priuštljive.

Organizacije civilnog društva, jedinice lokalne samouprave i znanstveno-istraživačke institucije koje već godinama blisko surađuju, kroz ovaj će projekt uspostaviti trajnu formalnu mrežu za razmjenu informacija i znanja kao i za snažniji zajednički utjecaj na razvoj javnih politika. Time METAR postaje jedinstvena platforma za tranziciju u nisko-ugljično društvo postavljeno na pravednom socio-ekonomskom razvoju prilagođeno na klimatske promjene.

Djelatnici i članovi organizacija civilnog društva partnera, ali i onih koje će se tijekom projekta uključiti u mrežu, jačat će svoje kapacitete za zagovaranje i uključivanje u procese donošenja odluka. Predstavnici akademske zajednice i znanstveno-istraživačkih institucija podučit će predstavnike ostalih članova mreže o stručnoj pozadini problematike kojom se organizacije civilnog društva bave pri zagovaranju na području klimatske krize.

U sklopu projekta razradit će se mjere za suzbijanje klimatskih promjena i prilagodbu na one koje se ne mogu izbjeći te suzbijanje energetskog siromaštva na području Hrvatske, ali i s posebnim naglaskom na lokalne politike u Zagrebu, Puli, Zadru i Slavonskom Brodu. Ovi će gradovi postati primjer dobre prakse koji će se prenositi dalje.

METAR ima i edukativan karakter i uključuje niz seminara za ravnatelje i nastavnike te natjecanja za djecu i mlade koji će preuzimajući ova znanja i iskustva postati nosioci promjena koje promiče ova mreža.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.