hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zagrebačka uprava ukida podršku Zelenom telefonu nakon skoro tri desetljeća uspješnog rada!

74392404 10162320022960705 8764949518560002048 o

Ukidanje financiranja Zelenog telefona (ZT) ne može se promatrati drugačije, nego kao oblik osvete ili pritiska na Zelenu akciju zbog svih dosadašnjih aktivnosti. Zelena akcija traži od Grada Zagreba da hitno osigura financijsku podršku ZT-u i time omogući djelovanje ovog javnog servisa.

Gradska uprava Grada Zagreba po prvi put u 26 godina nije osigurala financijsku podršku za rad Zelenog telefona. Zeleni telefon Zelene akcije je počeo s radom 1992. godine, a Grad Zagreb još je 1994. godine prepoznao ovaj program kao vrijedan i koristan servis građanima te ga je od tada redovito financijski podržavao. Od početka rada, usluge ZT-a svakodnevno koriste građani, inspekcijske službe, institucije Grada Zagreba i cijele države, mediji, udruge i ostali. Godišnje ZT zaprimi i obradi preko 1.200 prijava građana i građanki. Gradonačelnik Bandić je u prvim godinama obnašanja ove funkcije nekoliko puta dežurao na ZT-u i zaprimao prijave građana, promovirajući ovaj servis za javnost. Tada je  u više navrata s govornice Gradske skupštine rekao kako je ZT kvalitetan program koji potiče i informira javnost o problemima očuvanja okoliša i kako ga treba sačuvati.

Međutim, kako je gradonačelnik Bandić pogodovao različitim sumnjivim investitorima, a Zeleni telefon često ukazivao na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša u Zagrebu, dolazilo je sve više do konfrontacija s Bandićevim načinom upravljanja gradom. Na vrhuncu kampanje za zaštitu Varšavske ulice od građevinskih radova, Gradska je uprava 2010. godine naprasno odbila financirati ZT. Tek nakon brojnih javnih kritika zbog pritiska Gradske uprave na Zelenu akciju, krajem te godine je ZT uspio osigurati 150.000 kn, ali po proceduri koja jasno ovisi o volji gradonačelnika. Taj je iznos bio za čak 54,6 posto manji nego prethodne godine. Za usporedbu, Zelena akcija je 2015. na račun Grada Zagreba temeljem poreza i prireza uplatila 185.884,35 kn.

I nakon smanjenja iznosa financijske podrške, ZT je nastavio rješavati prijave građana, često propitujući i kritizirajući negativne postupke Gradske uprave vezane uz gospodarenje otpadom, zaštitu zelenila, prenamjenu zemljišta i sl.

Od 2018. godine, Gradska uprava je opet smanjila financijska sredstva ZT-u i tada su iznosila 50.000,00 kn. Od tada, zbog nedostatka financijske potpore, ZT radi smanjenim intenzitetom u animaciji medija, terenskom radu i praćenju rješavanja problema, ali i dalje savjetujući građane i prijavljujući probleme nadležnim tijelima.

Kako bi se osigurala stabilnost djelovanja ZT-a te omogućilo daljnje usavršavanje rada, zastupnici Gradske skupštine su devet puta podnosili amandman na prijedlog gradskog proračuna. Tražili su da se program ZT-a uvrsti kao stavka u proračun kako bi se osiguralo financiranje Zelenog telefona neovisno o samovolji Bandića ili bilo kojeg drugog gradonačelnika. Međutim, Gradska uprava je svaki put odbila taj prijedlog.

Ove je godine Gradska uprava raspisala javni poziv - na koji se Zelena akcija svake godine javlja - a očigledno znajući da sredstva nikome neće biti dodijeljena. Naime, sredstva koja su „bila namijenjena Udrugama“ raspodijelila su se na druge nepoznate stavke, a javni poziv bio je raspisan „reda radi“. Zelena akcija je 5. studenog dobila dopis od Gradske uprave prema kojem ZT neće biti financiran zbog nedostatka sredstava.

Osim što je Zeleni telefon u skoro tri desetljeća obradio više od 30.000 prijava, njegov rad je prepoznat i na međunarodnoj razini jer se ovaj sustav usluge građanima kopira kao primjer dobre prakse i u drugim gradovima Hrvatske te zemljama u regiji. Stoga, kako bi se osigurao kvalitetan nastavak rada Zelenog telefona u interesu javnosti, Zelena akcija traži od Gradske uprave da isplati sredstva predviđena proračunom za 2020. te da osigura nastavak financiranja ZT na način koji neće biti podložan samovolji gradonačelnika ili bilo koje institucije čiji rad udruga kritizira.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.