hr en
  • change the contrast
  • change the font

Višestruko štetan LNG terminal na Krku uskoro kreće s radom

1

U utorak, 1. prosinca, na Krk je stigao plutajući LNG terminal, čime je realiziran projekt Vlade Republike Hrvatske kojem se protivi cijela lokalna zajednica, koji će produljiti ovisnost Hrvatske o plinu kao fosilnom gorivu i koji je izuzetno štetan za klimu.

Čak je i Europska pravobraniteljica u svom nedavnom izvještaju upozorila kako je Europska komisija dodijelila prioritetni status projektima na prirodni plin, uključujući krčki terminal, a da nije pravilno procijenila njihov utjecaj na klimatske promjene. Upravo na to su mnogobrojne okolišne organizacije, inicijative i stručnjaci dugo ukazivali, a posebice na netočnu tvrdnju kako je plin tranzicijsko gorivo.

Treba imati na umu i činjenicu da se ovaj skupi projekt – a vrijeme će pokazati i dugoročno neisplativ – realizira usred globalne pandemije i u doba kada gotovo svi zagovaraju zeleni plan oporavka od krize koji bi trebao značiti ulaganje, među ostalim, u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, a ne fosilna goriva. Naposljetku, ne zaboravimo kako je LNG terminal u potpunosti financiran javnim novcem odnosno iz džepova građanki i građana.

Vladi RH i ministru Tomislavu Ćoriću puna su usta navodne ambicije po pitanju ublažavanja klimatske krize, no realnost je sasvim drugačija, a projekti poput LNG terminala su nespojivi s borbom protiv klimatskih promjena.

Zelena akcija će nastaviti zagovarati hitnu tranziciju u post-fosilno društvo te nadzirati rad terminala na Krku koji bi s komercijalnim radom trebao krenuti početkom sljedeće godine.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.