hr en
  • change the contrast
  • change the font

Trening “Transformacija sukoba”

Dora i mattia 14042024

Od 23. do 30. travnja, Dora i Mattia sudjelovali su na treningu pod nazivom " Inclusive Conflict Mitigation". Ovaj trening doprinosi trećem cilju Erasmus plana usmjerenom na razumijevanje, alate i metodologiju za osmišljavanje i dizajn treninga i edukacija na temu strateških i održivih pristupa, posebno kao potpore u održavanju kontinuiteta aktivnog građanstva. Osim toga, nudi pedagogiju i metodologiju o strategiji i podršci za voditelje kao i za izgradnju potpore građanima u postizanju svojih ciljeva.

Zelena akcija šalje svoje zaposlenike, aktivistkinje i stalne stručne suradnike na tečajeve mobilnosti u području obrazovanja odraslih. Tečajevi se provode u sklopu projekta Erasmus Akreditacija u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Na tečajevima polaznici uče o temama okolišne i društvene pravde, a kroz praktične vježbe sječu iskustvo koje im pomaže graditi otpornost u aktivizmu. Stečeno znanje koje polaznici vrate u organizaciju služe kako bi se ostvario Erasmus plan koji provodi Zelena akcija. Cilj tog plana je povećati tim za edukaciju, provoditi redovito stručno usavršavanje i prenošenje znanja putem seminara, ljetnih kampova ili treninga za trenere i edukacija koje održavamo na poziv drugih udruga i u sklopu GOOD inicijative.

Dora i Mattia su kroz trening razvijale i produbljivale svoje znanje i vještine koje su potrebne za kvalitetan metodološki i kurikularni pristup u radu za aktivno građanstvo.

U nastavku možete pročitati Mattiino iskustvo.

Od 23. do 30. travnja 2024. u katalonskom selu Eroles održan je trening o transformaciji sukoba, koji je organizirao Ulex, kolektiv trenera specijaliziranih za edukaciju aktivista i aktivistkinja.

Dora i ja odlučili smo ne putovati avionom, pa smo u Barcelonu stigli nakon otprilike 24 sata vožnje autobusom. Osim što je autobus ekološki najprihvatljivija opcija, pruža i detaljniji uvid u Europu koji se ne može dobiti letenjem. U Barceloni smo se pridružili grupi drugih aktivista i zajedno se ukrcali na autobus za Eroles. Vožnja do sela trajala je još tri sata.

Dočekala nas je ekipa facilitatora i facilitatorica. Dora, koja je već nekoliko puta posjetila Ulex, poznaje dvoje od njih. Zgrada je toliko očaravajuća da sam se već nakon 15 minuta osjećao kao kod kuće. Cijelo selo, od kojeg je velik dio napušten, građeno je od lokalnog kamena, uključujući i zgradu Ulexa. Smješteno je na brijegu, okruženo dolinama koje se spuštaju s Pireneja, planinskog lanca na granici između Francuske i Španjolske. Zbog klimatske krize, rijeke u dolinama gotovo su presušile, a voda je rijetka tijekom vrućih mjeseci, što je razlog zbog kojeg Ulex ljeti primjenjuje stroga pravila o korištenju vode.

Drugog dana započeli smo s programom. Na početku su se predstavili svi sudionici i sudionice, kao i facilitatori i facilitatorice. Grupa je činilo 17 osoba, a troje njih je vodilo trening. Sudionici su došli iz Portugala, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Češke, Belgije, Austrije, Njemačke i Španjolske te su bili aktivni u različitim vrstama aktivističkih grupa, baveći se temama poput okoliša, kvir aktivizma, sindikata i mnogih drugih.

Program je imao stalan ritam, pa smo u tjedan dana uspjeli naučiti mnogo stvari. Svaki dan su jutarnje sesije trajale dva sata, nakon kojih je uslijedila pauza. Zatim smo imali još dva sata sesije, nakon čega je slijedio ručak koji je bio izvrsne kvalitete, veganski i lokalni. Nakon ručka, uslijedila su ponovno dva sata sesije, zatim pauza i konačno finalna sesija od sat i pol. Sesije su se sastojale od malo teorije i većinom praktičnih vježbi, usredotočenih na sukobe koje smo osobno doživjeli. Atmosfera je bila opuštena, no povremeno je postajala intenzivnija, ovisno o privatnim iskustvima s kojima smo se suočavali.

Nisam točno znao što očekivati od ovog treninga, niti sam znao puno o sukobima. Mislio sam da je najvažnije riješiti se sukoba što brže. Nakon treninga sam bolje razumio zašto se u aktivističkim krugovima radije priča o „transformaciji“ nego o „rješavanju“ sukoba. U pokušaju stvaranja alternativa kapitalističkom sustavu trebamo se brinuti za naše odnose, a ne ih ignorirati ili očekivati da će se njima baviti netko drugi. Međuljudski odnosi su jedan od temelja života svih društvenih bića, a došlo je vrijeme da ih prestanemo podcjenjivati. Hraniti iluziju da možemo biti zdrava grupa izbjegavajući teže situacije može samo voditi do još neugodnijih ili nasilnijih situacija. Umjesto toga, transformacija sukoba nas uči novu perspektivu u kojoj je u redu ako se ne slažemo međusobno, a u kojoj smo također otvoreni i gdje od tog neslaganja učimo jedni od drugih, zajedno, u procesu koji će potencijalno ojačati naše odnose i našu grupu.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.