hr en
  • change the contrast
  • change the font

Swap party! vol.20 @Zelena akcija

Web  13

Zelena akcija vas poziva na još jedan “Swap party” u srijedu, 27. ožujka, od 17 do 19 sati u Zelenoj akciji (Frankopanska 1, Zagreb).

Organizacijom događaja razmjene stvari promoviramo vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe te se aktivno suprotstavljamo konzumerizmu i kulturi bacanja. Riješite se vama već dosadnih komada odjeće i udomite nove u ugodnom i prijateljskom okruženju!

Što je Swap party? 

Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi razmijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti te ih zamijenili novima koje će koristiti. Razmjenom starim stvarima dajemo novi život s novim vlasnicima_cama, a pritom i mi postajemo vlasnici_e novih-starih stvari.

Kako će to izgledati? 

  • Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene zimske odjeće ili obuće (koja po mogućnosti nije zgužvana).
  • Dođete u Zelenu akciju i donesete nam stvari. Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto.
  • Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmjenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.
  • Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, zasad ne primamo dječju odjeću i obuću.

7 razloga zašto otići na Swap party! 

  • Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
  • Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
  • Više od polovice tekstila izrađeno je od fosilnih goriva, odnosno poliestera.
  • Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
  • Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
  • Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
  • Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

 

Zamolba: ako imate viška vješalica za odjeću kojih se trebate riješiti, molimo vas ponesite ih kako bi sva odjeća mogla biti raspoređena na naše nove stalke, a kako bismo izbjegli nepotrebnu kupovinu.

Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma! Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

 

----

"Dani održive mode" organizirani su uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj "Dana održive mode" u isključivoj je odgovornosti Zelene akcije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba." 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.