hr en
  • change the contrast
  • change the font

Swap, don't shop - petak bez kupovine!

Akcija 1

Pridružite se mobilnom izdanju omiljenog nam “swap partija” na “crni petak” (24.11.) od 18 do 20.00 na Cvjetnom trgu i Ilici u Zagrebu!

Provedimo ovaj izmišljeni konzumeristički blagdan u suprotnom stilu - bez ikakve kupovine, samo zabavnom razmjenom!

Pridruži se “Danima održive mode", svojevrsnom antipodu pomame koja prožima naše društvo oko “crnog petka”. Uključi se u prakse kojima smanjujemo utjecaj na okoliš i resurse, ljudska prava, a i naše krizom opterećene novčanike.

Razmjenom odjeće i obuće promoviramo vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe, aktivno se suprotstavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja. 

Dođi i pronađi nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim stvarima nađi nove vlasnike_ce u ugodnom i prijateljskom okruženju!

Što je Swap party?

Swap party (u prijevodu: zabava razmjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti.

Kako će MOBILNI Swap party izgledati?

Ponesi sa sobom maksimalno 3 čista i neiznošena komada jesenske ili zimske odjeće (koja po mogućnosti nije zgužvana). Molimo NE DONOSITE VIŠE OD 3 odjevna predmeta i NE DONOSITE OBUĆU ovaj put jer ju nećemo moći primiti.

Pronađite nas od 18 do 20 h u konzumerističkom centru Zagreba - na Cvjetnom trgu! Nalazit ćemo se negdje na potezu ispred divova brze mode: H&M-a, Benettona, Terranove na Cvjetnom trgu ili Zare u Ilici! Prošeći uokolo i pronađi nas (bez ulaska u dućane naravno!), prepoznat ćeš nas po štenderima.

Pronađi nešto za sebe, njeguj kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma!

6 razloga zašto otići na Swap party!

  1. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
  2. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
  3. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
  4. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
  5. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
  6. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

Dolje crni petak - živio Swap party! Vidimo se!

"Dani održive mode" organizirani su uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj "Dana održive mode" u isključivoj je odgovornosti Zelene akcije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba."

 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.