hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Swap, don't shop - petak bez kupovine!

Akcija 1

Pridružite se mobilnom izdanju omiljenog nam “swap partija” na “crni petak” (24.11.) od 18 do 20.00 na Cvjetnom trgu i Ilici u Zagrebu!

Provedimo ovaj izmišljeni konzumeristički blagdan u suprotnom stilu - bez ikakve kupovine, samo zabavnom razmjenom!

Pridruži se “Danima održive mode", svojevrsnom antipodu pomame koja prožima naše društvo oko “crnog petka”. Uključi se u prakse kojima smanjujemo utjecaj na okoliš i resurse, ljudska prava, a i naše krizom opterećene novčanike.

Razmjenom odjeće i obuće promoviramo vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe, aktivno se suprotstavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja. 

Dođi i pronađi nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim stvarima nađi nove vlasnike_ce u ugodnom i prijateljskom okruženju!

Što je Swap party?

Swap party (u prijevodu: zabava razmjene odjeće) je u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti.

Kako će MOBILNI Swap party izgledati?

Ponesi sa sobom maksimalno 3 čista i neiznošena komada jesenske ili zimske odjeće (koja po mogućnosti nije zgužvana). Molimo NE DONOSITE VIŠE OD 3 odjevna predmeta i NE DONOSITE OBUĆU ovaj put jer ju nećemo moći primiti.

Pronađite nas od 18 do 20 h u konzumerističkom centru Zagreba - na Cvjetnom trgu! Nalazit ćemo se negdje na potezu ispred divova brze mode: H&M-a, Benettona, Terranove na Cvjetnom trgu ili Zare u Ilici! Prošeći uokolo i pronađi nas (bez ulaska u dućane naravno!), prepoznat ćeš nas po štenderima.

Pronađi nešto za sebe, njeguj kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma!

6 razloga zašto otići na Swap party!

  1. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
  2. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
  3. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
  4. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
  5. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
  6. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana u Zagrebu.

Dolje crni petak - živio Swap party! Vidimo se!

"Dani održive mode" organizirani su uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj "Dana održive mode" u isključivoj je odgovornosti Zelene akcije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba."

 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.