hr en
  • change the contrast
  • change the font

Sretan vam dan močvara!

U svijetlu svjetskih rasprava oko klimatskih promjena i kako pravovremeno i učinkovito odgovoriti na njih, manje je poznato vrlo jednostavno i često vrlo jeftino rješenje smanjenja učinaka klimatskih promjena.

Drugi veljače je međunarodni dan močvara tj. vlažnih staništa, čime se podsjeća na dan potpisivanja Ramsarske konvencije, konvencije o zaštiti močvarnih staništa od međunarodnog značaja. Močvare su kopnena staništa bogata vodom, gdje oboje usko djelujući daju raznolike karakteristike i vrijednosti tim područjima. Močvarna staništa su područja najveće biološke raznolikosti po broju vrsta biljaka i životinja (40% ukupnog broja vrsta); a samim time dobar su i siguran izvor hrane, drva za ogrijev te pitke vode jer su i jako dobri prirodni pročistači vode između ostalog.

Jedna manje poznata, ali ne manje važna osobina močvara se može opisati karakteristikom spužve. Spužva u trenucima povećane vlage vodu upija i može smanjiti izlijevanja tj. poplave, a u trenucima smanjenje vlage čuva tekućinu duže vrijeme i može spriječiti suše. Oba ekstrema, poplava i suša, su štetni za društvo i okoliš te su nositelji velikih ekonomskih šteta.

Kako su utjecaji klimatskih promjena prilično teško predvidivi, tj. ne znamo hoće li naše geografsko područje biti pogođeno poplavama, tj. povećanim količinama vode, ili sušama, pravo je vrijeme da se počnemo pripremati na oba moguća scenarija.

Najjednostavnija priprema za smanjivanje ekstremnih pojava uzrokovanih klimatskim promjenama je očuvanje postojećih močvarnih područja, te obnova poplavne ravnice uz rijeke, tj. širenje istih na što više područja na kojima je to moguće (npr. nenaseljenim područjima, zapuštenim poljoprivrednim površinama i u šumama); a kako bi u takvim situacijama djelovale kao tampon zona i smanjile učinke poplava ili suša. Hrvatska još uvijek ima dosta takvih područja, a i potencijal za obnovu (manji tehnički zahvati u davno izgrađen sustav regulacije vodotokova) je velik, pa ga treba sada iskoristiti i na vrijeme se pripremiti za elementarne nepogode i moguće katastrofe koje nam predstoje u idućem razdoblju.

Pozivamo odgovorne institucije da ozbiljno uzmu u obzir i ulogu močvara u smanjenju učinaka klimatskih promjena; da  rijekama daju više prostora, otvore prijašnja poplavna područja te omoguće prirodnu obranu od poplava ali i suša.

Za više informacija:
Irma Popović, voditeljica programa zaštite voda Zelene akcije, 01/4818 480, 099/3149 625, irma@zelena-akcija.hr

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.