hr en
  • change the contrast
  • change the font

Radionica o klimatskoj krizi za novinare

Press g1640f5c21 1920

Zelena akcija poziva novinarke i novinare na radionicu o klimatskoj krizi koja će se održati u ponedjeljak, 3. travnja, od 16:00 do 19:00 sati u prostoru Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb).

Klimatska kriza postala je jedna od ključnih tema u javnom i medijskom prostoru, osobito u okolnostima sve češće globalno izraženih dramatičnih poplava, požara i drugih posljedica klimatskih promjena. Iako se u medijskim izvještajima uglavnom prenosi znanstvena činjenica o ljudskom utjecaju na ovaj proces, primjetno je kako ponekad nedostaje adekvatna društveno – politička analiza situacije koja je dovela do postojećeg stanja, kao i poteza koje je nužno poduzeti kako bi se spriječila daljnja eskalacija krize.

Također, učestalo je prisutan neutemeljen optimizam kako će tehnološki napredak po inerciji riješiti energetsku tranziciju i da kao civilizacija možemo i dalje neograničeno trošiti zemljine resurse. U tom kontekstu se često propagiraju i pogrešna rješenja, a veliki zagađivači koriste kreativne metode i agresivno oglašavanje kako bi zamaskirali svoje djelovanje i u medijskom prostoru se prikazali društveno i okolišno odgovornima.

Na ovoj radionici ćemo kroz interaktivan pristup pojasniti osnovne, ali i zahtjevnije pojmove vezane uz klimatsku krizu i klimatsku pravdu, pojasniti povijesnu odgovornost razvijenih država te ponuditi alate za kvalitetno i objektivno praćenje ove teme.

Radionica je namijenjena svim zainteresiranim novinarkama i novinarima. Prijaviti se možete putem ovog online obrasca do petka 24. ožujka. Za sudionike izvan Zagreba pokrivamo troškove puta te smještaja u slučaju potrebe. Broj mjesta je ograničen.

 

Dnevni red radionice:

  • 16:00 – 18:00 Klimatska kriza (što je klimatska pravda, što je pravedna tranzicija, koja je povijesna odgovornost razvijenih država…?)
  • 18:00 – 18:15 Pauza
  • 18:15 – 19:00 „Greenwashing“ (što je greenwashing, kako ga prepoznati, koje su posljedice, kako ga izbjeći?)
  • 19:00 Večera

Ovaj događaj je organiziran u okviru trogodišnjeg projekta „METAR do bolje klime“ kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja), a partneri su Grad Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Terra Hub, Eko-Zadar, Brodsko ekološko društvo, Institut za političku ekologiju, Zelena akcija, Zelena Istra i Forum za slobodu odgoja. Više informacija o projektu dostupno je na https://metar.door.hr/.  Projekt METAR do bolje klime financiran je iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.599.995,32 HRK. 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.