hr en
  • change the contrast
  • change the font

Prosvjed: Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!

Cover za fb event prosvjed gup otpad 9.12.2019. 2

Dođite na prosvjed u ponedjeljak, 9.12., u 08:15 ispred zagrebačke Gradske skupštine (Ćirilometodska 5) da se zajedno usprotivimo Bandićevom urbanističkom divljanju i najavljenom poskupljenju odvoza otpada.

Dok Bandić za špekulante čuva jedan od najvrjednijih prostora u gradu, stanovnike Zagreba je ostavio da se guše u smeću, a čiji odvoz na sjednici Skupštine želi još dodatno i poskupiti.

Iako je GUP (Generalni urbanistički plan) povučen sa sjednice, i dalje je važno da se okupimo na još jednom prosvjedu upozorenja. Početkom srpnja, Bandić je prvi put pokušao progurati GUP na Skupštinu, ali također ga je povukao dan prije održavanja sjednice. I tada smo se okupili na glasnom prosvjedu „Crveni karton za GUP“ te najavili da ćemo doći opet kada pokuša napraviti istu stvar . I to radimo upravo sada! Bandić je pet dana prije sjednice ustuknuo, ali mi nećemo! Zahtijevamo da se ovakav GUP odbaci te da se započne s izradom sasvim novog i pravednijeg dokumenta koji bi na participativan način trebao definirati razvojnu budućnost našeg grada.

U utorak, 3. prosinca, smo ispred Gradske uprave Zagreba organizirali uspješan prosvjed protiv poskupljenja i kaosa sa smećem . Na sjednici Skupštine idući tjedan, jedna od točaka je izmjena “Odluke o prikupljanju i naplati odvoza otpada”. Ukoliko bi se uvojila, ukupni trošak računa postao bi dvostruko ili trostruko veći nego dosad. To je direktan udar na džepove građana i građanki!
Kao dodatna bizarnost, javno savjetovanje za novi model traje do 8. prosinca u ponoć, a već rano ujutro 9. prosinca zastupnici bi trebali dobiti izvješće s provedene rasprave. Očigledan je plan gradonačelnika da na argumentirane primjedbe okrene glavu. To je apsolutno neprihvatljivo! Zahtijevamo da se i ova Odluka povuče s dnevnog reda Gradske skupštine!

Stoga, dođite na prosvjed kako bismo još jednom glasno poručili da nam je dosta Bandićevih mutnih poslova i njegovih klimavaca, poslušnika i žetončića. Tražimo od zastupnika i zastupnica da glasaju protiv izmjena “Odluke o prikupljanju i naplati odvoza otpada”. Također, tražimo od zastupnika da Bandiću jasno poruče kako njegov devastirajući GUP nikada neće usvojiti, niti sada, niti na bilo kojoj idućoj sjednici, već da je Zagrebu potreban napokon novi GUP.

Prosvjed organiziraju Zelena akcija, Pravo na grad, Udruga Siget, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR).

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.