hr en
  • change the contrast
  • change the font

Prijavite se na trening: 'Škola građanskog neposluha'

Turki foto

Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas da nam se pridružite na interaktivnoj i aktivističkoj edukaciji “Škola građanskog neposluha”, koja će se održati u subotu i nedjelju, 11. i 12. svibnja 2019. godine, u Zelenoj akciji.

U današnjem društvu ljudi prepoznaju nužnost aktivizma i preuzimaju odgovornost za promjene. Građanske inicijative bujaju diljem Zagreba i Hrvatske te se građani i građanke sve češće i  hrabrije odlučuju na otpor i samoorganizaciju. Učenici i učenice štrajkaju za klimu, građani_ke se bore za javni prostor i zaštitu zelenih površina, blokiraju se štetne odluke vladajućih i promiču lokalne i održive alternative. Takve odluke veselo pozdravljamo i pritom nudimo informativnu i interaktivnu edukaciju građanskog aktivizma i neposluha kako bismo sadašnje i buduće aktivne građane i građanke što bolje pripremili za njihove nadolazeće akcije i pobjede.

Na ovom praktičnom treningu zajedno ćemo kroz teoriju, rasprave i interaktivne simulacije proći osnove aktivističkog organiziranja, kako bi svaki sudionik i sudionica bili spremi sami ili u grupi pokrenuti vlastite inicijative za zaštitu okoliša i ljudskih prava. Kroz teoriju i praksu odgovorit ćemo na pitanja poput: Koja su naša temeljna građanska prava? Gdje je granica između zakonitog i nezakonitog djelovanja? Koji tip građanskog aktivizma i nenasilne akcije odabrati? Koji su ključni koraci u planiranju akcije, kampanje ili prosvjeda? Kako mobilizirati druge i kako komunicirati s medijima? Kako skladno funkcionirati kao grupa? Sva teorija bit će popraćena nizom primjera, kao i iskustvenim vježbama i zabavnim simulacijama.

Ideja je da zajedno naučimo biti spremniji prepoznati ključne korake koje treba poduzeti do društvene promjene, kao i potencijalne zamke.

Sudjelovanje na treningu je besplatno. Molimo da osigurate svoje mjesto prijavom putem online obrasca najkasnije do petka, 3. svibnja, u ponoć. Odabrane sudionike i sudionice ćemo obavijestiti dan nakon isteka roka prijava. Program će trajati u subotu i nedjelju, 11. i 12. svibnja, od 9 do 17 h u prostorijama Zelene akcije, (Frankopanska 1, Zagreb). Veganski ručak će biti osiguran za sve, oba dana treninga.

Ovaj poziv slobodno proslijedite svojim prijateljima i poznanicima te partnerskim organizacijama.
Veselimo se novim poznanstvima, kreativnim idejama i zajedničkim akcijama koje će rezultirati društvenim promjenama!

Trening je rezultat aktivnog sudjelovanja na radionici Catalysing Active Citizenship u sklopu Erasmus+ projekta „Gradimo društvenu koheziju u zajednici“. Trening je financiran kroz projekt „Youth and communities for environmental justice 2018 – 2020.“ kojeg provode Zelena akcija i Young Friends of the Earth Europe. Ovaj trening ne odražava nužno stavove donatora i za sadržaj odgovora isključivo Zelena akcija.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.