hr en
  • change the contrast
  • change the font

Predavanje u Karlovcu: „Utjecaj bušenja plina i nafte na klimatske promjene“

Img 9401

Naftna/plinska bušotina

Pozivamo vas na javno predavanje pod nazivom „Utjecaj bušenja plina i nafte na klimatske promjene" u organizaciji udruga Eko Pan i Zelena akcija. Predavanje će se održati u petak, 25. veljače, u 18:00 sati u karlovačkoj Knjižnici za mlade (Banjavčićeva 8).

Koji su uzročnici i posljedice klimatskih promjena? Što kaže znanost o klimatskim promjenama? Jesu li globalne i nacionalne politike za ublažavanje klimatske krize dovoljno ambiciozne? Zašto plin nije rješenje, nego problem za produbljenje klimatske krize? Koje su dugotrajne štetne posljedice eksploatacije plina i nafte na klimu i okoliš? Što je potrebno napraviti kako bi se izbjegle nepovratne posljedice? Odgovore na ova i slična pitanja saznajte na predavanju.

Naime, Vlada RH je od 2015. godine provela tri javna nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u kontinentalnoj Hrvatskoj. Nakon drugog javnog nadmetanja 2019. godine, INA je dobila koncesiju za istražno polje na području Dinarida (naziva Dinaridi 14) površine 2 698 km2, a koje se proteže kroz Karlovačku, Ličko-senjsku i Zadarsku županiju.

Istovremeno, znanstvena zajednica nam jasno poručuje da ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene, još u ovom desetljeću moramo prestati koristiti fosilna goriva. Iako su, navodno, istražne radnje na ovom području završile bez rezultata, klimatsko-energetske strategije RH ne isključuju, dapače predviđaju daljnje koncesioniranje kopna i mora u svrhu istraživanja i eksploatacije plina i nafte.

Svi zainteresirani dolazak mogu potvrditi e-mailom na eko-pan@eko-pan.hr do četvrtka, 24. veljače, u 15:00 budući da je broj sudionika_ca ograničen.

Za sudjelovanje, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, je potrebno predočiti važeću EU COVID potvrdu. 

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.