hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predavanje u Karlovcu: „Utjecaj bušenja plina i nafte na klimatske promjene“

Img 9401

Naftna/plinska bušotina

Pozivamo vas na javno predavanje pod nazivom „Utjecaj bušenja plina i nafte na klimatske promjene" u organizaciji udruga Eko Pan i Zelena akcija. Predavanje će se održati u petak, 25. veljače, u 18:00 sati u karlovačkoj Knjižnici za mlade (Banjavčićeva 8).

Koji su uzročnici i posljedice klimatskih promjena? Što kaže znanost o klimatskim promjenama? Jesu li globalne i nacionalne politike za ublažavanje klimatske krize dovoljno ambiciozne? Zašto plin nije rješenje, nego problem za produbljenje klimatske krize? Koje su dugotrajne štetne posljedice eksploatacije plina i nafte na klimu i okoliš? Što je potrebno napraviti kako bi se izbjegle nepovratne posljedice? Odgovore na ova i slična pitanja saznajte na predavanju.

Naime, Vlada RH je od 2015. godine provela tri javna nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u kontinentalnoj Hrvatskoj. Nakon drugog javnog nadmetanja 2019. godine, INA je dobila koncesiju za istražno polje na području Dinarida (naziva Dinaridi 14) površine 2 698 km2, a koje se proteže kroz Karlovačku, Ličko-senjsku i Zadarsku županiju.

Istovremeno, znanstvena zajednica nam jasno poručuje da ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene, još u ovom desetljeću moramo prestati koristiti fosilna goriva. Iako su, navodno, istražne radnje na ovom području završile bez rezultata, klimatsko-energetske strategije RH ne isključuju, dapače predviđaju daljnje koncesioniranje kopna i mora u svrhu istraživanja i eksploatacije plina i nafte.

Svi zainteresirani dolazak mogu potvrditi e-mailom na eko-pan@eko-pan.hr do četvrtka, 24. veljače, u 15:00 budući da je broj sudionika_ca ograničen.

Za sudjelovanje, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, je potrebno predočiti važeću EU COVID potvrdu. 

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.