hr en
  • change the contrast
  • change the font

Peticija Europskoj komisiji: Nema javne podrške za nove plinske projekte!

New project

Podržite međunarodnu peticiju upućenu Europskoj komisiji kojom tražimo da ne odobri novi popis prioritetnih energetskih projekata (tzv. „PCI popis“) na kojem se nalaze čak 74 plinska megaprojekta, uključujući drugu fazu LNG projekta na Krku – kopneni terminal.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

EU ne bi trebala nastaviti trošiti stotine milijuna eura poreznih obveznika na proširenje plinovoda, već bi cilj trebao biti da naš energetski sustav postane 100 posto zasnovan na obnovljivim izvorima.

Europska komisija trenutno izrađuje peti po redu popis projekata od zajedničkog interesa (PCI) za infrastrukturne projekte koji bi trebali dobiti pristup EU sredstvima i imati koristi od ubrzane provedbe. Za mjesto na ovom popisu prijavljena su 74 plinska mega-projekta, ali niti jedan od tih projekata ne bi smio dobiti potporu EU-a iz više razloga. Jedan od predloženih projekata za PCI status je nastavak LNG projekta na Krku, tzv. druga faza, zajedno s pripadajućim cjevovodima / interkonektorima i plinskim kompresorom. Iako se nigdje u dokumentima objavljenima na web stranici Europske komisije ne navodi što je to točno druga faza, prema Studiji utjecaja na okoliš za plutajući LNG (UPP) terminal na Krku, to se odnosi na izgradnju kopnenog LNG terminala u Omišlju.

Ovdje pročitajte više o projektima i specifičnim problemima koje su identificirale europske organizacije Food&Water Action Europe i Climate Action Network Europe (CAN Europe).

Glavna je argumentacija da je plin fosilno gorivo koje uništava klimu i ne može imati ulogu u našem budućem energetskom sustavu ukoliko želimo zaustaviti opasne klimatske promjene. Izgaranjem plina ne emitira se samo ugljični dioksid, nego i metan koji je u kraćem vremenskom razdoblju čak 86 puta potentniji od CO2. Također, ako plin propušta samo 3 posto sadržaja metana, on postaje veći zagađivač od ugljena. Nadalje, većina europskih plinskih tvrtki ignorira emisije metana u svom opskrbnom lancu.

Stoga je znanstveno utemeljena činjenica kako plin, kao fosilno gorivo, u rješavanju klimatske krize ne može biti smatran tranzicijskim gorivom. Podržati plinske projekte znači izgubiti dragocjeno vrijeme i (javni) novac, dok je jedini pravi put korjenita tranzicija odnosno prelazak na energetski sustav utemeljen na obnovljivim izvorima energije, a u čijem su središtu mjere energetske učinkovitosti.

Europska komisija je nekoliko puta obećala da će sljedeći PCI popis biti usklađen s Europskim zelenim planom. Međutim, to usklađivanje također znači da PCI popis ne može uključivati plinske projekte. Trebaju nam stvarni postupci kako bi obećanje Komisije bilo vjerodostojno! Dodatno, Europska je pravobraniteljica u svom nedavnom izvještaju upozorila kako je Europska komisija na prijašnjim PCI popisima dodijelila prioritetni status projektima na prirodni plin, uključujući krčki terminal, a da nije pravilno procijenila njihov utjecaj na klimatske promjene.

Javno savjetovanje o nacrtu novog PCI popisa otvoreno je do 8. travnja pa je sada pravi trenutak da iskažemo svoje mišljenje. Potpišite peticiju i recite Europskoj komisiji da nijedan projekt na fosilni plin ne smije biti na listi prioriteta!

Detaljne komentare na pojedine projekte (na engleskom jeziku), uključujući krčki LNG terminal, možete pronaći ovdje.

Peticiju su pripremile europske organizacije Food&Water Action Europe i CAN Europe.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.