hr en
  • change the contrast
  • change the font

Ostavljeni smo u epicentru vaše nebrige!

Prosvjednom akcijom "Zagreb u epicentru", održanom u ponedjeljak 15. lipnja, inicijativa Zagreb te zove, Dario Juričan i Zelena akcija zatražili su rješavanje problema građana i građanki čiji su domovi nastradali u razornom potresu koji je 22. ožujka pogodio grad i okolicu.

Vlada RH i Grad Zagreb pokazali su kriminalno ignorantski pristup prema ljudima u potrebi. Stoga je cilj akcije bio prvenstveno iskazati solidarnost sa svima čiji domovi više nisu sigurni za boravak, ali i zatražiti od Vlade i gradonačelnika Bandića hitne mjere za saniranje štete, kako bi se uspostavio sustav i omogućilo građanima da započnu s obnovom svojih domova.

Iako je od potresa prošlo već dva i pol mjeseca, i dalje nema pravog rješenja za sanaciju štete. HDZ i stranka Milana Bandića, koji su koalicijski partneri i na gradskoj i na državnoj razini, raspustili su Sabor bez donošenja Zakona o obnovi i time ostavili građane i građanke u kaosu nereguliranih propisa i nejasnih procedura, uz tek stidljive pokušaje uspostave sustava skromne financijske pomoći. Stoga je ova akcija usmjerena i protiv razorne politike HDZ-a i Milana Bandića koji su građane ostavili na cjedilu.

Akcijom se poručilo:

  • Vlada mora donijeti hitne mjere za saniranje štete, kako bi se uspostavio sustav i omogućilo građanima da započnu s obnovom svojih domova. Kao sastavni dio mjera, Vlada treba razraditi sustav kreditiranja, a banke trebaju ponuditi povoljne kreditne linije i za pravne i za fizičke osobe. Navedene mjere trebaju biti na snazi sve dok novi saziv Sabora ne usvoji Zakon o obnovi.
  • Grad Zagreb i država moraju omogućiti stvarno rješenje onim građanima i građankama čije nekretnine zbog potresa nisu sigurne za stanovanje te im osigurati smještaj u stanovima kojima raspolažu. Smještaj u studentskim domovima i slična polovična rješenja samo produbljuju agoniju nastradalih ljudi, a ujedno i smanjuju količinu smještajnih kapaciteta za studente.
  • Obnova mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća. Ne smiju se dopustiti špekulacije i zarada na muci pogođenih građana i građanki.
  • U izradi plana obnove, Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravne sudionike uključiti struku i građane i građanke.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.