hr en
  • change the contrast
  • change the font

Održana regionalna ETNAR konferencija o energiji i prirodnim resursima

Img 8629

Centar za životnu sredinu je u periodu 11-12. rujna organizirao regionalnu konferenciju posvećenu prirodnim resursima i energiji, koja je okupila vodeće organizacije civilnog društva iz regije koje se bave ovim pitanjima.

Cilj konferencije je bio doći do zajedničkih rješenja u upravljanju prirodnim resursima, posebno vodom, kao  izuzetno važnim i osjetljivim elementom okoliša. Posebna pažnja je posvećena upravljanju rizicima od poplava, sa osvrtima na klimatske promjene i potrebne mjere ublažavanja njihovih posljedica na okoliš i društvo. Takođe, naglasak je stavljen na neodržive energetske sustave u regiji i neophodnost prelaska sa fosilnih na obnovljive izvore energije.

Jagoda Munić, koordinatorica ETNAR projekta iz Zelene akcije/Friends of the Earth Croatia je naglasila da je ETNAR projekt “primjer uspješne suradnje u regiji s ciljem da pomogne nevladinim organizacijama da bolje odgovore na probleme u društvu. Zajedničko djelovanje na području zaštite okoliša je od vitalne važnosti, što smo pokazali i prilikom brzog reagiranja na poplave u regiji”.

Profesorica Lučka Kajfež Bogataj sa Biotehnološkog fakulteta iz Ljubljane i jedna od vodećih ekspertica za klimatske promjene je istakla da će klimatske promjene, ukoliko se hitno ne krenu kontrolirati, predstavljati rizik ne samo za okoliš, nego i za ekonomski prosperitet, razvoj i još šire - stabilnost i sigurnost. Efekti klimatskih promjena na vodni režim u Jugoistočnoj Evropi su veoma nepredvidivi i lokalno različiti.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu je dodala da je stanje u Bosni i Hercegovini posebno osjetljivo, s obzirom da su i posljednje poplave i klizišta pokazali da je u upravljanju prirodnim resursima, posebno vodenim i šumskim, potrebno praviti velike promjene. “Upravo sadašnja praksa, koja obuhvaća konvencionalne sustave obrane od poplava i enormne planove za izgradnju hidroelektrana i uzurpacije rijeka, pokazuje nesvjesnost veličine i ozbiljnosti ovog problema od strane nadležnih”.

Prezentacije i fotografije sa seminara možete preuzeti ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.