hr en
  • change the contrast
  • change the font

Nove dvije općine potpisale ‘zero waste’ strategiju

Općine Jalžabet i Pribislavec danas su potpisale ‘zero waste’ strategiju kojom prihvaćaju ambiciozne ciljeve smanjenja, ponovne uporabe, odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada. Time su ušle u društvo 14 općina u sastavu komunalnog poduzeća PRE-KOM koje su, prateći preporuke Zelene akcije, postale lider u održivom gospodarenju otpadom u RH te primjer dobre prakse u EU.

Na svečanom potpisivanju ‘zero waste’ strategije novinarima se obratio Marko Košak iz Zelene akcije, koja je nacionalni koordinator mreže Zero Waste Europe. Mreža okuplja najbolje prakse u gospodarenju otpadom u Europi. Zaželio je dobrodošlicu općinama Jalžabet i Pribislavec u društvo jedinica lokalne samouprave (JLS) koje prepoznaju važnost održivog gospodarenja otpadom za kvalitetu života i zaštitu okoliša te izrazio podršku u ispunjenju ambicioznih ciljeva definiranih u zero waste strategiji. Naglasio je zadovoljstvo da se komunalnom poduzeću PRE-KOM konstantno priključuju nove općine, što je dodatna potvrda njihovog kvalitetnog rada.

Direktor PRE-KOM-a, najuspješnijeg komunalnog poduzeća u RH, Siniša Radiković, čestitao je općinama Jalžabet i Pribislavec na prihvaćanju ambiciozne strategije koja donosi dobrobit  stanovništvu i zaštiti okoliša. Potom je predstavio ulaganja u infrastrukturu u prošloj godini te preliminarne rezultate o odvojenom prikupljanju i obradi otpada. Rezultati pokazuju da su Grad Prelog i 13 općina u kojima PRE-KOM vrši uslugu daleko najbolje JLS u RH. Sve JLS su odvojeno prikupile više od 50% otpada, a najbolja je općina Belica sa 75%, što je na razini najboljih rezultata u EU. Naglasio je da su ti rezultati plod dobre suradnje korisnika javne usluge, PRE-KOM-a i čelnika jedinica lokalne samouprave. Važnu ulogu u usmjeravanju sustava imala je i Zelena akcija koja je 2015. za PRE-KOM izradila studiju s preporukama, koju PRE-KOM uspješno provodi u djelo u svim JLS u kojima vrši uslugu.

Također, istaknuto je da u gospodarenju otpadom u RH ima puno problema, a tome doprinosi i resorno Ministarstvo koje konstantno podmeće noge najboljim JLS, umjesto da ih nagrađuje za uspjehe. Najnoviji primjer je promjena u izračunu postotka odvajanja kojom se JLS na teret stavlja miješani komunalni otpad pravnih osoba, a odvojeno prikupljen korisni otpad im se ne priznaje. To je samo jedna od nelogičnosti sustava te PRE-KOM i Zelena akcija pozivaju Ministarstvo da to hitno promijeni.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.