hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Donje Međimurje - prvi hrvatski Zero Waste!

Dsc 0025

Povodom Dana zaštite okoliša, Zelena akcija je predstavila studiju pod nazivom „Analiza sustava gospodarenja otpadom Donjeg Međimurja“ koju je izradila za komunalno poduzeće PRE-KOM d.o.o. iz Preloga. Analiza pokazuje da je Grad Prelog postao nacionalni lider u odvojenom prikupljanju otpada povećanjem udjela s 22% na 60%u prva četiri mjeseca ove godine, a cjelokupan prostor Donjeg Međimurja na dobrom je putu da provedbom preporuka iz Analize uskoro ispuni zero waste ciljeve i uđe u društvo najboljih svjetskih praksi održivog gospodarenja otpadom.

Ova analiza predstavlja verifikaciju rezultata postignutih uvođenjem novog sustava i organizacije prikupljanja otpada na području Grada Preloga i 6 općina (Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Kotoriba) u kojima uslugu prikupljanja otpada, za 24.000 stanovnika, vrši tvrtka PRE-KOM d.o.o. Osim verifikacije rezultata, analiza predstavlja i resurs za buduće planiranje optimizacije poslovanja tvrtke u skladu sa načelima najboljih ekološko-ekonomsko-socijalnih praksi u sektoru gospodarenja otpadom.

Rezultati analize pokazuju kako je analizirani sustav gospodarenja otpadom već danas u skladu sa europskim najboljim dostupnim praksama. Tvrtka PRE-KOM se na temelju rezultata postignutih u samo 4 mjeseca 2015. godine može svrstati u sam vrh odvojenog prikupljanja u Hrvatskoj, predstavljati uzorni model za organizaciju sustava u RH te zadovoljava standarde i ciljeve EU za 2020. godinu. U donjem Međimurju se organizirano prikuplja komunalni otpad (crne kante), biorazgradivi otpad (smeđe kante), glomazni otpad skuplja se na poziv, a u besplatnim vrećama sakuplja se po domaćinstvima papir, staklo, tetrapak, PET/plastika i metalna ambalaža. Uz sakupljačku infrastrukturu, PRE-KOM upravlja još i kompostanom, sortirnicom otpada i reciklažnim dvorištem, dok se u skorijem roku očekuje i izgradnja novije, brže i efikasnije sortirnice za svakodnevno rastuće potrebe sortiranja odvojeno prikupljenog otpada.

Analize količina odvojeno prikupljenog otpada u prvom kvartalu 2015. godine su značajno povećane u odnosu na 2014. godinu i to prvenstveno sagledavajući količine odvojeno prikupljenog biorazgradivog otpada koji se prikuplja od 01.01.2015. godine, dok se količine ostalih prikupljenih materijala također povećavaju. Tvrtka PRE-KOM d.o.o. je kumulativno u prva 4 mjeseca odvojeno prikupila čak 44,24% otpada, što zasigurno predstavlja značajan rezultat u europskim okvirima, uzevši u obzir kako se u EU trenutno odvojeno prikuplja 43% otpada.

Ono što posebice veseli Zelenu akciju, izrađivača studije i aktivnog zagovarača održivih sustava gospodarenja otpadom jest činjenica da je Grad Prelog u travnju odvojeno prikupio čak 59,67% otpada, i time već danas, samo 4 mjeseca od zaokruživanja sustava odvojenim prikupljanjem biorazgradivog otpada, postao nacionalni lider u odvojenom prikupljanju otpada. Zelena akcija u ovoj studiji napominje kako je sustav još potrebno dodatno unaprijediti provedbom mjera poput uvođenja naplate prema količini, izrade analize sastava otpada, povećanja uključenosti kućanstava i financijske stimulacije i nagrade građanima, kako bi se do kraja ove godine dostigao kumulativni rezultat od 51% odvojenog prikupljanja otpada na području cijelog donjeg Međimurja, te da se u 2016. godini dostigne rezultat od 60% odvojenog prikupljanja.

Kada bi prenijeli ove već sada postignute rezultate u Prelogu na cijelu RH, tada bi se godišnje odlagalo svega 500.000 tona otpada umjesto trenutnih 1.769.725 tona ukupno odloženog otpada (svih vrsta) na 149 aktivnih odlagališta u 2014. godini. Od ideje do realizacije potrebno je svega godina dana te nema smisla čekati da se izgrade centri za gospodarenje otpadom da bi se postigli europski i svjetski ciljevi i rezultati.

Zelena akcija, ponukana izvrsnim rezultatima i pokazateljima iz Preloga, predlaže svim Općinama u donjem Međimurju i Gradu Prelogu usvajanje službenih Zero Waste planova gospodarenja otpadom (bez otpada), što znači kako bi te JLS, provedbom predloženih mjera, do 2020. godine odvojeno prikupljale 71% ukupno proizvedenog otpada, odnosno da bi se količina odloženog otpada po stanovniku smanjila na svega 50 kilograma godišnje. Time bi se dodatno povećala kvaliteta života građana te bi ovaj prostor postao prepoznatljiv na europskoj i svjetskoj razini zaštite okoliša.

Analizu s preporukama možete vidjeti ovdje.

Kontakti:

Marko Košak, mag.educ.geog., marko@zelena-akcija.hr, 099 272 5226

Tihana Jelačić, mag.oecol., tihana.jelacic@pre-kom.hr, 099 884 6890

Dokumenti

ZERO WASTE_Analiza_Donje Međimurje

PDF 980 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.